Besplatno testiranje na virus za studente iz RS i CG: Fakulteti počinju da rade u petak

Lj. BEGENIŠIĆ

13. 05. 2020. u 07:12

Državni sekretar Ana Langović najavljuje početak rada fakulteta 15. maja. Akademci iz RS i Crne Gore moći će besplatno da se testiraju na koronu. Uživo će biti održani ispitni rokovi i praktične vežbe

Бесплатно тестирање на вирус за студенте из РС и ЦГ: Факултети почињу да раде у петак

Foto P. Milošević

SVE državne i privatne visokoškolske ustanove u Srbiji počinju da rade u petak, uz primenu svih preporučenih mera zdravstvene zaštite od zaraze virusom korona. Pod istim uslovima počinju da rade i studentski domovi.

- Visokoškolskim ustanovama preporučeno je da predavanja koja su studenti slušali onlajn tako budu i završena, a praktične vežbe koje moraju da se rade "uživo" fakulteti treba sami da organizuju, ali tako da ničije zdravlje ne bude ugroženo. Na isti način treba da bude organizovan i aprilski rok - kaže za "Novosti" prof. dr Ana Langović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na ispite i vežbe treba da dođu i studenti iz Republike Srpske i Crne Gore, koji u Srbiju mogu da uđu samo ako imaju negativan test na virus korona. Međutim, to je izazvalo veliku pažnju jer se testovi plaćaju, a u Republici Srpskoj cena je 100 evra. Ana Langović kaže da je to rešeno u korist studenata.

- Naše Ministarstvo prosvete se sa ministarstvima iz RS i Crne Gore dogovorilo da testovi budu besplatni - kaže naša sagovornica. - Studenti iz regiona dobiće od svojih fakulteta potvrdu da imaju ispite ili predmete i vežbe koje ne mogu onlajn da se urade, i sa njom će se javiti se u nadležnu instituciju u svojoj državi i besplatno uraditi test na kovid 19, sa kojim mogu da uđu u Srbiju. Najpre će dolaziti oni koji imaju obaveze u maju, pa oni koji ih imaju u junu. Osim Crnoj Gori i RS, poslali smo dopis i Hrvatskoj kako bi i akademci koji dolaze iz te zemlje imali iste pogodnosti.

Ana Langović ističe da je saradnja ministarstva sa visokoškolskim ustanovama u vreme vanrednog stanja bila veoma dobra, a veliku odgovornost i zrelost pokazali su i studenti.

BUDžETSKE KVOTE DO PETKA

NAŠA sagovornica naglašava da će Vlada Srbije na sednici ove nedelje usvojiti budžetske kvote za akademce koji će studirati o trošku države. Ministarstvo je prikupilo predloge fakulteta koje je usvojio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, ostalo je još da ih usvoji Vlada Srbije. Za fakultete u Vojvodini kvote usvaja Pokrajinska vlada.

- Na budžetu će biti isti broj studenata kao i prošle godine, a fakultetima je ostavljena da odrede koliko će se studenata na kom smeru školovati o trošku države - kaže prof. Langović.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

N&k%l&c@

13.05.2020. 07:52

Još samo kad bi razdvojili Crnogorce od "crnogoraca", pa ovim drugim naplatili i boravišne dozvole u Beogradu...