Najnovije vesti
Vesti Svet
Mask vraća zaposlene u fabriku, PRKOSEĆI NAREDBI vlasti: "Ako neko mora da bude uhapšen, tražiću da to BUDEM JA"

Mask vraća zaposlene u fabriku, PRKOSEĆI NAREDBI vlasti: "Ako neko mora da bude uhapšen, tražiću da to BUDEM JA"

Direktor kompanije „Tesla“ Ilon Mask saopštio je da će pogon kompanije "Tesla" u Frimontu nastaviti sa radom, uprkos naredbi lokalnih vlasti u Kaliforniji da se ostane kod kuće. Zaposleni u kompaniji „Tesla“ izjavili su za „Biznis insajder“ da rizikuju da izgube posao ako se ne pojave na poslu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ilon Mask Foto: FC chs / EPA;
Ilon Mask

- „Tesla“ danas obnavlja proizvodnju uprkos regulativi Okruga Alamida – napisao je Mask na Tviteru.

- Biću na vezi sa svima. Ako iko mora da bude uhapšen, tražću da to budem samo ja.

Odluka je usledila nakon što je kompanija pokrenula postupak protiv Okruga Alamida, gde se fabrika nalazi, jer smatra da je proizvodnja automobila od suštinskog značaja tokom izolacije.

Stroge mere ograničenja kretanja širom Sjedinjenih Država sprečile su Maskove kompanije, u koje spada i „Spejs eks“, da ostvaruju profit od proizvodnje automobila, svemirskih brodova i raketa. To je možda i razlog što je takve naredbe u telefonskoj konferenciji o finansijskim rezultatima uprvom kvartalu 29. aprila okrakterisao kao "fašističke", piše "Biznis insajder".

U nizu tvitova posle razgovora, Mask je izneo stav da američke vlasti povećavaju broj umrlih od kovida-19, jer ne uzimaju u obzir da li su oboleli patili od hroničnih bolesti, i ukazao da na taj način „zbunjuju javnost“ i da to „mora da prestane“.

Pročitajte još

Naučna istraživanja, međutim, jasno pokazuju da ograničavanje kontakata spasava živote, jer usporava širenje korona virusa, prenosi „Biznis insajder“. Štaviše, podaci podaci o tzv. „višku umrlih“ i iskustva pogrebnih preduzeća i ekipa hitne pomoći navode na zaključak da je od kovida-19 umrlo više ljudi nego što pokazuju zvanični podaci.

„Njujork tajms“ i „Fajnenšel tajms“ poredili su podatke o nedeljnoj stopi smrtnosti tokom nekoliko godina i to su uporedili s nedeljnim podacima o broju umrlih tokom 2020. Razlika navodi na zaključak da zvanični podaci značajno umanjuju pravi broj žrtava.

Tako je na primer od osmog marta do 11. aprila u gradu Njujorku postojao „višak umrlih“ od 11.900, a samo 10.261 potvrđen slučaj smrti od kovida-19, što ostavlja razliku od 1.700. U državi Njujork, bez grada Njujorka, postoji slična razlika, sa „viškom umrlih“ od 4.200 i 2.425 potvrđenih slučajeva smrti od korona virusa.