Bebi se baš žurilo: BEZ GREŠKE, iako nije lekar, porodio suprugu u stanu

Novosti Online / Biljana Dabić

12. 05. 2020. u 15:51

U centru Bara porodilja je dete donela na svet u stanu gde živi, a porodio je muž

Беби се баш журило: БЕЗ ГРЕШКЕ, иако није лекар, породио супругу у стану

Ilustracija / Foto: Depositphotos

Bar - Jedna priča, a za savremeno doba dva heroja – supružnici koji su, u vanrednim okolnostima, dobili sina.

Rođenje ovog deteta nije uobičajna životna priča za 21.vek. Nije rođeno u bolnici, nije bilo babice, a umesto lekara prvi u ruke novorođenče je uzeo tata.

U maju, u centru Bara porodilja je dete donela na svet u stanu gde živi, a porodio je muž. Sve se to događalo u vreme pandemije koronavirusa, kada su strahovi, strepnje bili jači od uobičajnog ritma života i redovnog funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Ipak, ono što je najbitnije, novorođenče i majka su dobro. Dete zdravo, majka srećna, a otac, i ponosan i srećan.

Za novine, pak, ne žele da pričaju, ne žele da im se otkriva identitet.

Istina je da se porođajni bolovi najbrže zaborave, a utisak je da bračni par iz Rusije svoju sreću i neće da kvari gorčinom, niti razmišljanjima – šta bi bilo da je po zlu krenulo.

Prema saznanjima Novosti, ovaj bračni par dobio je treće dete.

Trudnica u devetom mesecu, kad je dobila kontrakcje nije imala urađen test na koronavirus pa se umesto u bolnici, porodila kući.

Tokom porođaja najvažnija je majka, ona na porađa. Međutim, uloga ovog tate nije bila da čeka i cupka, već da bude operativan, ostane smiren i pribran te pomogne supruzi i bebi. Sve se srećno završilo.

Tata je uspešno presekao i podvezao popčanu vrpcu.

Srećni tata , saznaju Novosti, nije zdravstveni radnik, ali je u momentu jakog emotivnog naboja i neočekivane situacije znao prepoznati da je posteljica cela. Tata je položio test akušerstva.

O ovom događaju “šuška” se u Baru, i dete i porodilju pregledali su lekari, privatno, i srećom – dobro su oboje.

Podsetimo, Opšta bolnica Bar od 11.maja počela je sa radom kao pre proglašenja epidemije.

Porođaji u vanrednim okolnostima, van bolnice jesu retki, ali dogode se. Međutim, kako kaže narodna- ne ponovilo se da se trudnice porađaju kući. Rizici, ipak postoje.

Na sajtu unicef.org se navodi- Sve trudnice, uključujući i one kod kojih postoji sumnja, ili je potvrđena infekcija COVID-19, imaju pravo na visok kvalitet nege pre, tokom i nakon porođaja. To uključuje prenatalnu i postnatalnu negu, negu novorođenčeta i brigu o mentalnom zdravlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije