OVA MOŽE SAMO IZ LJUBAVI: Posvećenost 24 sata! Ovako rade medicinske sestre u KBC Zvezdara
Foto: Profimedia

DANAS JE NJIHOV DAN

OVA MOŽE SAMO IZ LJUBAVI: Posvećenost 24 sata! Ovako rade medicinske sestre u KBC Zvezdara

Društvo -

Pod punom opremom u skafanderima u smenama od četiri sata na intezivnoj nezi, gde je zaštita prvog nivoa, rade sa COVID-19 pacijentima medicinske sestre u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zvezdara.

Medicinska sestra nije lako biti, ali se taj posao radi srcem, u razgovoru za Tanjug kaže glavna sestra KBC Zvezdara Radmila Resimić, povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara.

Od 1. aprila su počeli sa primanjem pacijenata obolelih od korone virusa, kako kaže Resimić, od tada su postali kovidska bolnica.

"Pre toga su usledile velike pripreme i obuka zaposlenih, usavršavanje tehnika koje se primenjuju u takvoj bolnici. Edukaciju su nam održale naše kolege sa Infektivne klinike. Najvažnije u radu sa COVID-19 pacijentima je zaštiti svakog zaposlenog, kako ničije zdravlje ne bi bilo ugroženo i kako bi pružili maksimalnu negu pacijentima", istakla je glavna sestra KBC Zvezdara.

Ona se nada da će javnost nakon pandemije korona virusa, uvideti značaj medicinskih sestara, laboranata, sanitarnih tehničara, doktora...

"Svi su oni neophodni da bi jedan KBC adekvatno funkcionisao. Ne samo to, svi su od velikog značaja za naše celokupno zdravstvo, a glavni nosioci posla su medicinske sestre i tehničari koji čine čak 60 odsto zaposlenih", dodaje Resimić.

Prema njenim rečima, još kao školarci kada se upisuju u Medicinsku školu, čine to srcem, a ne znanjem.

Taj posao bi preporučila, samo onima koji vole rad sa ljudima i onima koji u sebi nose altruizam, humanost i empatiju za bolesne.

"Na jednom odeljenju gde imamo 40 postelja, imamo dve, tri ili četiri sestre, one su posvećene 24 sata i to mnogo govori o zahtevnosti posla medicinara. Imamo dosta škola gde se obrazuje kvalitetan kadar, medicinskih sestara, srednjih i visokih, odnosno svih nivoa edukacije. Kad se odlučimo za tu profesiju, mi smo mladi i ne znamo šta sve nosi ta odluka, ali vreme, godine, rad i iskustvo od nas naprave da mi budemo medicinske sestre koje imaju i znanja i veštine za pacijente. Medicinska sestra je uvek budna i uvek uz pacijenta. Spasiti jedan život može svako, a spasiti mnogo života, može samo medicinska sestra", istakla je ona.

Osvrćući se na Međunarodni dan medicinskih sestara, Resimić kaže, da je to jedan od najznačajnih događaja na području sestrinske profesije.

"Svake godine medicinske sestre u celom svetu obležvaju 12. maj u spomen na rođenje Florens Najtingejl, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Iz njenog sveobuhvatnog iskustva na temu ličnih pitanja zdravlja, ona je zastupala stav da sve sestre stalno moraju da unapređuju svoju efikasnost, snagu, saosećajnost i brižnu praksu.

Ovom prilikom češtitam svim sestrama koleginicama naš dan", rekla je Radmila Resimić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track