Najnovije vesti
Slobodno vreme
"Korak po korak": Evo kako se slao mejl pre 30 godina

"Korak po korak": Evo kako se slao mejl pre 30 godina

Britanska TV kuća objavila je urnebesan video svoje emisije iz 1984., gde se u šest minuta objašnjava postupak slanja e-mail poruke, ni nalik onoj koju danas poznajemo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tajms Televizija Foto: screenshot
Tajms Televizija

Iako je danas sasvim normalna stvar da u samo nekoliko klikova pošaljemo sve potrebne podatke putem mejla, nekad to zaista nije bio jednostavan niti lak zadatak. Jer su, pre svega, retki posedovali računar, a o internetu kakav poznajemo danas nije još bilo ni govora. Ali tehnološki stručnjaci koji su imali sreće da poseduju modem za internet vezu u Velikoj Britaniji, testirali su brzinu i pogodnost 'elektroničkog pisanja poruka putem telefonske linije', piše 24sata.hr.

Naime, britanska Tajms Televizija objavila je urnebesan video svoje emisije 'Baza podataka' iz 1984. godine u kojem se u šest minuta, korak po korak, objašnjava postupak slanja elektronske poruke.

Video prikazuje stručnjaka koji spaja ogromni modem kako bi povezao svoj računar s Prestel mrežom. Ali prvo, on prvo mora da uspostavi telefonsku vezu koristeći 'rotacijski' telefon. Nakon uspostavljanja veze, korisnik se javlja na uslugu Mikronet 800.

Pročitajte još

Mikronet je bio platforma koja je pružala informacije dostupne preko Prestel mreže u Velikoj Britaniji tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. URL adresa tad još uvek nije bilo, a svaka stranica je bila numerisana.

Nakon toga, drugi stručnjak demonstrira kako poslati elektronsku poruku koju domaćin prima i objašnjava na koji način se poruka može napisati, piše 24sata.hr.