12. maj  2020. 12.54  | Izvor: Tanjug

Promenjeni uslovi konkursa za European Film Awards

BERLIN -

Veliki broj filmskih premijera na festivalima i u biskopskim salama odložen je ove godine zbog krize izazvane korona virusom, a Evropska filmska akademija je iz tog razloga odlučila da drastično promeni uslove konkursa za učetvovanje na European Film Awardsu (EFA).

Standardni set pravila uslovljavao je da film svoje prvo prikazivanje (bilo na festivalu ili u bioskopu) mora da ima u periodu između 1. juna 2019. i 31. maja 2020. godine.

Promene se odnose na filmove čije su premijere planirane baš za taj period, a nisu mogle da se održe zbog pandemije.

Budući da će većina ostvarenja ipak “ugledati svetlost dana” bilo onlajn, bilo putem bioskopskih projekcija do kraja novembra, Evropska filmska akademija odlučila je da i ta ostvarenja uvrsti u svoj izbor.

Sve ovo, međutim, pod uslovom da vlasnici dozvole EFA da filmove uključi u svoj “odabirni program”, koji je sačinjen od 3.800 filmskih profesionalaca koji glasaju i biraju nominacije.

Direktor Akademije Majk Dauni kazao je da su odlučili da donesu nekoliko promena koje bi omogućile nesmetano funkiconisanje ovogodišnje dodele nagrada.

“Odbor i menadžment EFA bi prvenstveno želeli da svim članovima požele sreću u ovim teškim periodima. Nadamo se da najzad vidimo svetlo na kraju tunela. Jedna stvar ostaje nepromenjena - svim srcem smo uz sve evropske stvaratelje, i učinićemo sve da im pomognemo tokom, i nakon pandemije. Jedva čekamo da sve ovo prođe i da se snimanje filmova nastavi, bioskopi ponovo otvore i socijalni aspekt povratka bioskopa u sale ponovo oživi”, rekao je Dauni.

Svi filmski stvaraoci mogu, prema novim uslovima, da prijave svoja ostvarenja do 31. maja ove godine.

Tagovi