ĐURIĆ PO PITANJU KiM: Stav Srbije je da se rešenje može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava
Foto: Beta/Dragan Gojić

SLAŽE SE S LAJČAKOM

ĐURIĆ PO PITANJU KiM: Stav Srbije je da se rešenje može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je stav Srbije da se rešenje za pitanje Kosova i Metohije može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava, po kome je KiM nesumnjivo sastavni deo Srbije.

Đurić je, nakon izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je cilj dijaloga da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma i da to mora biti usklađeno sa međunarodnim pravom, naveo da je stav Srbije takođe da se rešenje može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava.

"Prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije, i stava smo da rešenje za pitanje Kosova i Metohije jedino treba tražiti u tim okvirima", rekao je Đurić, prenosi Kancelarija za KiM u saopštenju.

Đurić je naveo i da će Beograd, kada se steknu uslovi, biti aktivna strana u dijalogu, i da će, štiteći državne i nacionalne interese Srbije, učestvovati u naporima da se prilike u regionu Zapadnog Balkana normalizuju.

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak juče je naveo da je cilj dijaloga kome posreduje EU da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

"To mora biti usklađeno sa međunardonim pravom i doprineti stabilnosti regiona. Ideja o razmeni teritorija suprotna je tome", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track