');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

PRVI SRPSKI RESPIRATOR NAPRAVLJEN U REKORDNOM ROKU Radili su mesec dana bez pauze, 15 sati dnevno i USPELI SU

Od danas Srbija može da se pohvali respiratoromima domaće proizvodnje, koji bi nakon standardne procedure sertifikacije mogli da se nađu u bolnicama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Srpski respitarori Foto: screenshot RTS / screenshot
Srpski respitarori

Pet modela respiratora napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec dana. Tim stručnjaka radio je bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta "Mihajlo Pupin" Ognjena Ristića.

Ristić je za RTS objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

Pročitajte još

- Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima - rekao je Ristić.

Srpski respitarori
Foto: screenshot RTS / screenshot
Srpski respitarori

Istakao je da je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena, i da se na taj režim najčešće stavlja pacijent kada je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska. Postoji i asistirani režim.

- U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Takođe, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije - istakao je Ognjen Ristić.

Respiratori u rangu s najboljim svetskim

Vodeći inženjer projekta Vladimir Nešić je rekao da je na respiratoru radila grupa od desetak inženjera Instituta "Mihajlo Pupin" kao i ljudi iz "Smart risrča". Zahvalio je i određenim firmama koje su pomogle.

Pročitajte još

Nešić je istakao da su uređaji veoma ozbiljno pravljeni i da su vrlo kvalitetni, te da, nakon procedure sertifikacije, mogu da stanu u rang sa vodećim svetskim respiratorima. Navodi da ta procedura traje oko godinu dana, a da je ubrzana procedura moguća u vanrednim stanjima.

Kada je reč o delovima koji se ne proizvode u Srbiji, kontaktirana je namenska proizvodnja, konkretno "Prva petoletka" i deo "Trajala".

- Pokušavamo da obezbedimo da se što više specifičnih delova proizvodi u Srbiji - rekao je Nešić.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819