Klub koji plati više napreduje, FSS predviđa tender za promociju u viši rang

Fudbalski savez Srbije doneo je odluku kojom se slobodna mesta u svim ligama popunjavaju tako što se bira klub koji je spreman da najviše plati savezu za promociju u viši rang, što u sindikatu fudbalera ocenjuju kao "najveću sramotu u istoriji srpskog fudbala".
Klub koji plati više napreduje, FSS predviđa tender za promociju u viši rang
Foto: 021.rs
Glavna vest zasedanja Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije, održanog 6. maja, bila je ona koja se ticala nastavka Superlige i Prve lige Srbije, pa je jedna odluka prošla ispod radara javnosti.
 
Prema svemu sudeći, malo ko je za nju i znao, jer su reakcije tek počele da se javljaju nakon što je u nedelju, 10. maja objavljen Službeni list Fudbalskog saveza Srbije "Fudbal". Kako se navodi u odluci koja se primenjuje počevši od sezone 2020/21, kada se pojavi slobodno mesto ili slobodna mesta u pojedinoj fudbalskog/futsal ligi, stručne službe FSS, odnosno stručne službe nadležnog teritorijalnog fudbalskog saveza, na zvaničnoj stranici objavljuju javni poziv za podnošenje obavezujućih ponuda klubova, s tim da rok za podnošenje ponuda ne može da bude kraći od dva dana, niti duži od pet dana od dana objavljivanja javnog poziva.
 
Ponudu za ulazak u viši rang mogu da podnesu svi klubovi učesnici neposredno nižeg stepena takmičenja u odnosu na ligu u kojoj se pojavilo slobodno mesto ili slobodna mesta. 
 
"Ponuda kluba podnosi se u pisanom obliku i mora da sadrži iznos novčane naknade izražen u dinarima, koju je klub spreman da plati kao najbolji ponuđač kako bi stekao pravo da se takmiči u konkretnoj ligi u kojoj se pojavilo jedno ili više slobodnih mesta", navodi se u odluci Fudbalskog saveza Srbije, koju je potpisao predsednik Slaviša Kokeza.
 
To praktično znači da će, u slučaju stvaranja slobodnog mesta u nekoj ligi, savez organizovati tender kako bi popunili to mesto. Umesto principa da u viši rang ulazi ekipa koja je bila prva ispod mesta koje im obezbeđuje promociju, mogućnost napredovanja je pružena ekipi koja ima najviše novca da plati savez. 
 
Potpuno realno deluje situacija u kojoj bi se u nekom klubu promenila uprava u toku sezone, a dolazak novog generalnog sponzora bi označio i upliv novca u klub. Cilj svakog kluba je ulazak u viši rang, ali ovde bi se dala mogućnost da oni sa više novca, a sa eventualno lošijim rezultatom, "preskaču stepenik" i obezbeđuju sebi promociju samo na konto stanja na računu.
 
"Najveća sramota u istoriji srpskog fudbala. Ako se pojavi upražnjeno mesto u Superligi i Prvoj ligi, to mesto će popuniti klub koji najviše uplati novca na račun FSS. Što se tiče nižih liga, isti je princip samo što se plaća nadležnim savezima. Sramno i ponižavajuće", naveli su Sindikatu profesionalnih fudbalera "Nezavisnost".
 
FSS predviđa da, ukoliko ne bude nijedne ili ne bude dovoljno ponuda za ulazak u viši rang, Izvršni odbor FSS ili teritorijalnog saveza donese odluku o popunjavanju slobodnog mesta u određenoj ligi. 
 
Predviđen je i scenario ukoliko klub ne uplati novac. Klub koji je dostavio najbolju ponudu po savez novac mora da uplati sedam dana pre početka takmičenja. U slučaju da "ponuđač na tenderu" odustane od svoje ponude i ne uplati predviđeni novac, za kaznu će se seliti u takmičenje dva ranga niže od onog u koje je hteo da uđe plaćanjem saveza.
 
Savez je još rigorozniji prema onima koji dostave drugu najbolju ponudu. Ako prvoplasirani klub odustane od plaćanja ulaska u viši rang, mogućnost promocije otvara se drugoplasiranom na javnom nadmetanju, ali on novac mora da uplati najkasnije dan pred početka prvenstva, a ako to ne učini, raspoređuje se u najniži stepen takmičenja.
 
Epidemija virusa korona izazvala je poremećaje u domaćem fudbalu. Savez je odlučio u kom formatu će se nastaviti takmičenja, ali ne i kako će izgledati Superliga sledeće sezone. Nezvanično, najviši rang će od sledeće godine brojiti 20 klubova, što znači da nijedan od 16 klubova ne bi ispao rang niže, ali bi se zato četiri ekipe iz Prve lige Srbije preselile rang više.
 
Ni tu baš nije sve sasvim jasno, jer Grafičar, filijala Crvene zvezde, koji je na čelu Prve lige Srbije, nema stadion i prema pisanju pojedinih medija, odustao bi od plasmana u Superligu. Nasuprot tome, novosadski Kabel želi plasman u najviši rang, čime bi postao treći klub iz Novog Sada u Superligi, ali nije sigurno da li bi mu tako nešto bilo omogućeno sve i da ima poziciju koja obezbeđuje promocije, a zbog nameštanja utakmice sa Smederevom.
  • Nikola

    12.05.2020 13:22
    bojkot
    Zlatno doba Vucicevo
  • Grues

    12.05.2020 12:22
    Ko koga ovde j.....
  • Ha

    12.05.2020 11:58
    Kinta
    A dobro, samo su javno obznanili ono što važi već godinama. Toliko su sigurni u svoja zacementirana mesta, da više ne moraju ni da kriju da je u srpskom fudbalu sve po sistemu "ko plati više".
    Čuj mene u državi, u fudbalu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).