12. maj  2020. 08.23  →  19.26 | Izvor: Tanjug, FoNet

Dodik: Vojska Republike Srpske sačuvala srpski narod

BANJALUKA -

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci povodom Dana Vojske Republike Srpske da je to bila odbrambena snaga koja je sačuvala srpski narod, njegov identitet, vekovna ognjišta i istoriju.

Dodik je istakao da je slavan ratni put Vojske Republike Srpske i da je srpski narod ponosan na sve njene pripadnike, prenosi RTRS.

palata republike srpske srpska banja luka

Bio sam jedan od onih koji su 12. maja 1992. godine doneli zakon o formiranju Vojske Republike Srpske, što je bilo od presudnog značaja. Ovaj zakon donet je jednoglasno, rekao je novinarima Dodik u kasarni "Kozara" na obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

“Taj ponos nas hrani i jača naše uverenje da je Vojska Srpske bila odraz naroda i njegove borbe za slobodu. Sloboda je ključna reč naše istorije i borbe, pogotovo u prošlom veku. Taj vek je završen pobedonosnom ulogom Vojske u ratu. Ona je uspela da odbrani naš narod i bude u temeljima stvaranja Srpske. Da nije bilo odbrambene uloge Vojske veoma bi teško bilo održati političko konstituisanje Republike Srpske u to vreme”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je kao nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske ponosan na period koji je proveo u njenim redovima.

“Bio sam potpuno uvjren da sam na pravoj strani i da se nalazim na pravom mestu", rekao je Dodik.

Poručio je da opredeljenje Srpske i srpskog naroda nije da se kreće ka NATO-u, a da je određeni oblik saradnje neophodna, kao i sa drugima.

“Mi odbacujemo put ka NATO-u i članstvo. Ovo je iskonski zahtev srpskog naroda koji ne može da oprosti NATO-u bombardovanje naših vojnika i civila čime je predodređen i rezultat rata. Bombe koje su bacane su bile sa osiromašenim uranijumom, to nije bilo vojnički, to je bilo usmereno na jedan narod i njegovu genetiku. To je genocid koji je nastavljen iz vremena Drugog svetskog rata, a taj postupak NATO-a i danas odnosi žrtve širom Srpske”, poručio je, između ostalog Dodik.

Predsednica RS Željka Cvijanović poručila da se ne smeju zaboraviti poginuli i ranjeni pripadnici Vojske i Policije RS, ali ni civili koji su stradali u proteklom ratu.

Dan kada je formirana Vojska je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske, rekla je Cvijanović.

Predsednica Republike Srpske izjavila je da je Vojska Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranila srpski narod i vekovna ognjišta, što ne sme biti zaboravljeno.

Cvijanovićeva je novinarima na obeležavanju Dana Vojske Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Obeležavanje 28 godina od formiranja Vojske Republike Srpske upriličeno je u kasarni Kozara u Banjaluci.

Cvijanović je poručila da je potrebno jačati Srpsku čija autonomija mora biti trajna kategorija I istakla da je formiranje VRS značilo da će srpski narod dobiti željenu slobodu.

“Vojnici su svoj zadatak izvršili time što su odbranili i teritoriju i narod. Danas u slobodi moramo razumeti da Srpsku moramo da jačamo na svaki mogući način, a svi koji se bave politikom i učestvuju u političkim procesima moraju da pamte ove datume, kao i jačinu žrtve koja je data za Republiku”, rekla je.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 23.731 borac Vojske Republike Srpske. Njeno vojno nasleđe i identitet neguje Treći pešadijski (Republika Srpska) puk.

Linta čestitao Dan Vojske Republike Srpske

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta čestitao je danas Dan vojske svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

On je naglasio da je VRS imala za cilj da ne dozvoli genocid i masovna stradanja, koja su Srbi doživeli u Drugom svetskom ratu, i da je imala ključnu ulogu u očuvanju Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Posebno treba da odamo počast i negujemo sećanje na sve pripadnike vojske koji su položili svoje živote na oltar otadžbine, i odamo priznanje ratnim vojnim invalidima koji su u odbrani svog naroda dali veliku žrtvu", naveo je Linta i istakao da je u današnje vreme potrebno da se velika pažnja usmeri na širenje istine o uzrocima rata u Bosni i Hercegovini.

Tagovi
Srodne vesti