Brazil šalje vojsku da zaštiti Amazoniju

Brazilski potpredsednik Hamilton Murao izjavio je da je počelo razmeštanje vojske radi zaštite Amazonije, počevši od savezne države Rondonije uz granicu s Bolivijom.
Brazil šalje vojsku da zaštiti Amazoniju
Foto: Pixabay
Predsednik Žair Bolsonaro doneo je prošle nedelje uredbu kojom dopušta angažovanje vojske, sličnu onoj iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma. Ove godine vojska se šalje tri meseca ranije nego 2019.
 
Vlada je u petak objavila da je u aprilu naglo poraslo krčenje šuma u brazilskom delu Amazonije. Uništavanje šuma poraslo je za 64 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE. 
 
U prva četiri meseca 2020. seča šuma veća je za 55 odsto nego u istom razdoblju prošle godine, uništena su 1.202 kvadratna kilometra Amazonije, navodi INPE. 
 
Amazonija je najveća svetska prašuma. Njeno očuvanje ključno je za ublažavanje globalnog zagrevanja zbog apsorbovanja velike količine gasova sa efektom staklene bašte, navode naučnici. 
 
Uništavanje "pluća planete" traje duže od decenije i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsednika Bolsonara, koji podstiče ilegalne drvoseče, rudare i rančere u toj regiji. Bolsonaro je obećao da će to područje razviti podsticanjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.