12. maj  2020. 08.12  | Izvor: Tanjug

SAD o izjavi Bocan-Harčenka: Dobrodošla pomoć u dijalogu

KELN -

Dik Kastin, portparol specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, kaže da je svako dobrodošao da doprinese idejama "koje će pomoći stabilnosti, miru i prosperitetu Srbije i Kosova".

Kastin je to rekao za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje da li SAD smatraju da Savet bezbednosti UN treba da usvoji novu rezoluciju o KiM i da li ima prostora za Rusiju da se uključi u pregovore Beograda i Prištine.

geopolitika uticaj amerika rusija evropa balkan

RSE je pitanje poslao Kastinu povodom izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka da definitivno rešenje za pitanje KiM treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN i to donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila Rezoluciju 1244.

RSE prenosi da vlada u Prištini smatra da je cilj Rusije da pitanje KiM vrati u SB UN zato što tu Rusija ima pravo veta.

Portparol prištinske vlade Perparim Krueziju u izjavi za RSE je podsetio da je Međunarodni sud pravde, kao glavni sudski organ UN, potvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Krueziju smatra da Savet bezbednosti, a posebno Rusija, ne treba da osporavaju mišljenje Međunarodnog suda pravde, te navodi da je Rezolucija 1244 od proglašenja nezavisnosti i od odluke Međunarodnog suda pravde na neki način već ukinuta.

RSE navodi da iz Ambasade Ruske Federacije u Srbiji za sada nije stigao odgovor na pitanje šta stoji iza ovog novog predloga ruskog diplomate u odnosu na dosadašnji stav Rusije o Kosovu da će podržati svaku odluku Beograda u tom pogledu.