Društvo

Nastavljeni časovi vožnje: Obučavaju se, a ne znaju kad će polagati

Nastavljeni časovi vožnje: Obučavaju se, a ne znaju kad će polagati
Foto: N.N. | Nastavljeni časovi vožnje: Obučavaju se, a ne znaju kad će polagati

BANJALUKA, BIJELJINA - Nakon dva mjeseca pauze nastavio sam praktični dio obuke za vozača, ali se pitam koja je svrha toga kad još ne znam kada ću moći da polažem ispit za upravljanje vozilom.

To je za "Nezavisne novine" juče izjavio devetnaestogodišnji Banjalučanin Miloš Antonić, koji sitno broji do sticanja prava da svoje znanje pokaže pred ispitnom komisijom, s tim što ga muči odgovor na jedno pitanje...

"Preostalo mi je još nekoliko časova vožnje nakon ove duge pauze, koja je, naravno, uticala na to da se izgubi stečena rutina, ali sam siguran da ću to predstojećih dana nadoknaditi. Međutim, otvoreno je pitanje: šta dobijam obukom ako se ne zna kada ću moći na provjeru znanja", pita se Antonić.

U pravu je ovaj kandidat, poručuju iz auto-škola, odakle ističu da su i oni zatrpani sličnim pitanjima te da je ovaj problem potrebno što prije riješiti.

"Roditelji nas zovu jer još nije poznato kada će se moći polagati ispit iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja, te iz poznavanja pružanja prve pomoći, niti ispiti koji se odnose na upravljanje vozilom. Imamo mnogo kandidata kojima ističe važenje položenih testova, te ljekarskih uvjerenja, pa su oni u zaista nezavidnom položaju. Ne možemo više čekati, proces polaganja se mora što prije dozvoliti", kazao je za "Nezavisne" Milenko Jaćimović, vlasnik auto-škole u Banjaluci.

I Branislav Stević, vlasnik auto-škole u Bijeljini, takođe ističe da se i dalje ne zna kada će se početi s polaganjem vozačkih ispita.

"Ispita još nema i to je problematično, pogotovo za kandidate koji su pri kraju obuke. Kod mene kandidati uskoro završavaju obuku, preostalo im je još nekoliko dana, a ne znaju kada će polagati. To je potrebno što prije omogućiti", rekao je Stević.

Osim toga, vlasnici auto-škola, kao i kandidati imali su nedoumicu jer su juče ujutru na sajtu Zavoda za obrazovanje odraslih RS pročitali da je radno vrijeme za izvođenje teoretske i praktične nastave od osam do 18 časova, dok, kako podsjećaju naši sagovornici, policijski čas počinje tek u 22 sata.

S druge strane, iz resornog ministarstva kažu da je izvođenje teoretske nastave te osposobljavanje iz upravljanja vozilom potrebno raditi na način da su usklađeni sa radom svih subjekata uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima, u periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa, ukoliko odlukama lokalnih zajednica nisu propisane restriktivnije mjere.

To se, kako su dodali, odnosi na period od 11. do 25. maja. Međutim, na pitanje kada će početi proces polaganja prve pomoći, te teoretskog i praktičnog dijela vozačkih ispita, odgovor nismo dobili.

Inače, izvođenje teoretske nastave za kandidate koji se osposobljavaju za vozača potrebno je raditi uz održavanje fizičke distance od dva metra. Maksimalna veličina grupe je 10 kandidata, uz obavezno održavanje propisane fizičke distance.

Obavezno je nošenje maske i rukavica i za kandidate i za predavače, kao i dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

I pri osposobljavanju iz upravljanja vozilom kandidati i instruktori vožnje moraju da nose maske i rukavice, a obavezna je i dezinfekcija vozila u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije