"Digitalni svet" - novi predmet za prvake

Učenici prvog razreda od naredne školske godine, od 1. septembra, dobijaju novi predmet "digitalni svet", saopšteno je iz Ministarstva prosvete.
"Digitalni svet" - novi predmet za prvake
Foto: Pixabay
Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je najavio da se informatika spušta u niže razrede osnovne škole i da će biti obavezan predmet od prvog razreda. Prvacima neće biti povećan fond časova, jer se izbacuje projektna nastava.
 
Ideja je, kako je rečeno, da deca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko njih - kod kuće, u školi, domu zdravlja, prodavnici, na parkingu, ulici.
 
Učenici ne treba da znaju definiciju digitalnih uređaja, već da podele sa vršnjacima životne situacije koje su ih uverile u korisnost digitalnih uređaja - opiše kako roditelji plaćaju račune od kuće, bez čekanja u redu, kako pronalaze informacije koje su im potrebne - radno vreme prodavnice, vremensku prognozu, čitaju novine, koriste navigaciju...
  • Mirjana

    21.02.2021 07:53
    U primeni
    Imam prvaka i uzmem tu famoznu knjigu i vidim kako su decu ucili sta je Instagram, ilustracija gde dvoje razgovaraju cemu skuzi instagram. Eeeee moj ministre, svojoj deci ne dajem telefone, racunare u ruke a drustvene mreze nemam ni ja. Vi decu u prvom razredu ucite sta je instagram, za sta ih obucavate da sede pred ekranom i uce iz digitalnih knjiga, da postanu biljke. Neuroni se razvojaju kretanjem a fizicko ste sveli na vezbice u ucionici ispred tv gde gledaju kako se vezbe rade. Sistemski nam unistavate decu Ministre, zasto zasto.
  • Sosa

    12.05.2020 08:51
    %%
    Kada Ministar obezbedi svakom detetu kokompijuter,tablet ,telefon onda mogu da uvode sta god hoce.Sram da ihbude u Srbiji ima dece koja jos pesace do skole po par kilometara ,greju se na one bubnjare pecke iz praistorije .a on Konj prica o digitalizaciji .Daleko smo mi od Evrope zato bi ih molila da ih ne kopiraju .
    Sada za vreme onlajn skole i ovim uciteljima. sto pisu u komentarima da idu na obuke vidi se da su revoltirani .Imamtroje dece 1srednja 2osnovna imaju sve uredjaje za pracenje nastave ..pratimo po potrebi i verujte mi 5 pljuste kao nikad samo se treba snaci ..nikad laksa skola ,nikad gluplja deca,a roditelji spremni za Kovin1..2.3 i nastavnici i uciteli mogu u Kovin sa njima.Nemogu ucionice da okrece deci (licno sam bila sponzor i platili sav materijal za ucionicu da se okreci i sredi)....o cemu pricati dalje j......ih digitalizacija
  • Učitelj

    12.05.2020 06:47
    Prosveto moja
    Sram da vas bude za komentar. Znate li vi koliko obuka su učitelji mladi ili stariji nebitno prošli ovih godina vezano za digitalnu nastavu?!? I to i tokom letnjih raspusta, kada vi mislite da smo na odmoru. Odakle vam pravo da nas ponižavate? Završili smo fakultete, a smatrate nas servisom za čuvanjem dece. A sve se lomi preko ledja učitelja, svaka reforma. Evo 2 godine je trajala projektna nastava. Pa sad na nove obuke. Ma sram da vas bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija