Amerika neće otkupljivati državni dug

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin izjavio je da ga ne brinu rashodi federalne vlade za borbu protiv koronavirusa, zahvaljujući vrlo niskim kamatnim stopama.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.05.2020.

17:55

Amerika neće otkupljivati državni dug
Foto: Epa/STRINGER

"Jedan od razloga zbog kojeg sam opušten što trošimo toliki novac je taj što su kamate veoma niske, i mi ćemo iskoristiti prednosti niskih stopa za dugoročno zaduživanje”, rekao je Mnučin u razgovoru za CNBC.

On je precizirao da će SAD pozajmiti ogromnu količinu novca, kako bi obezbedila sredstva za paket podrške ekonomiji i građanima vredan tri biliona dolara, zaduživanjem na rok od 10, 20 i 30 godina i refinasiranjem postojećeg duga po niskim kamatnim stopama.

Takođe je naveo da ne vidi potrebu da zemlja otkupljuje svoje postojeće dužničke hartije na tržištu.

"S obzirom na to da opada iznos kratkoročnog duga koji imamo i koliki ćemo obim kredita koristiti za ove deficite, mislim da imamo ogromne mogućnosti bez potrebe da otkupljujemo (ranije emitovani) dug", rekao je Mnučin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: