Gitara Kobejna na aukciji; Uz nju i kofer čija postava je služila za odlaganje heroina

Džemper Kurta Kobejna prodat je prošle godine za rekordnih 334.000 dolara, a danas je objavljeno da je na red došla akustična gitara koju je muzičar svirao u čuvenom "unplugged" nastupu na MTV-ju samo pet meseci pre smrti - i očekuje se da će biti prodata za milion dolara na aukciji koja treba da se održi u junu.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 11.05.2020.

17:50

Gitara Kobejna na aukciji; Uz nju i kofer čija postava je služila za odlaganje heroina
Foto: Printscreen/youtube

Aukcijska kuća Džulijen objavila je danas da je model gitare Martin D-18E na kojoj je čuveni grančer svirao uskoro na aukciji, a da se uz nju dobija i stari kofer u čijoj postavi se nalazi mala prišivena kesa, za koju se veruje da je korišćena kao mesto za skrivanje heroina, od koga je muzičar bio zavisan.
Direktor Aukcijske kuće Daren Džulijen naveo je da je ova gitara zaslužila svoje mesto u modernoj istoriji kao instrument koji je svirao jedan od najvećih i najistaknutijih izvođača svih vremena.

“Visoka cena za koju se veruje da će gitara biti prodata je samo početna procena”, dodao je Džulijen.

Svetski rekord za najskuplju gitaru prodatu na aukciji postavljen je u junu 2019. godine kada je gitara Dejvida Gilmora, gitariste čuvenog sastava Pink Flojd, prodata za neverovatnih 3.9 miliona na aukciji u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: