11. maj  2020. 16.32  | Izvor: Tanjug

BiH:Respiratori plaćeni više od 5 miliona evra, a nisu upotrebljivi za intenzivnu negu

SARAJEVO -

Respiratori koje je nabavila srebrenička firma "Srebrena malina" nisu za korišćenje na intenzivnoj nezi, utvrđeno je nalazom veštaka.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, u nalazu veštaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori nemaju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboleli od KOVID-19.

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno veštačenje, navodi se u saopštenju, preneo je sarajevski portal Klix .

Tim Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, predložio je celi niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o ovoj nabavci, vrše se veštačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i bezbednosnim agencijama.

Sarajevski portal piše da je ovaj podatak dao konačno odgovor na pitanje na koje iz FUCZ-a i "Srebrena maline" danima nisu želeli da odgovore.

A to je za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Od početka se špekulisalo da su ovi respiratori namenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj nezi u kliničkim centrima i bolnicama.

Srodne vesti