Od svih fosilnih goriva ugalj je najveći izvor ugljen dioksida i najveći zagađivač čovekove okoline, potvrđeno je u najnovijem istraživaju koje objavljuje Nature Climate Shange.

Iako znamo da je sagorevanje uglja veoma opasno i loše i dalje ga koristimo, podseća se u članku i ističe da će nastavljanje njegovog korišćenja imati brojne loše posledice na čovekovu okolinu i život naše planete.

”Sada smo u 21 veku i još uvek se oslanjamo na sagorevanje uglja što ga čini jednom od najvećih pretnji našoj klimi, našem zdravlju i životnoj sredini”, kaže Sebastian Rauner iz Potsdamskog instituta za uticaj klime.

Institut je uradio sveobuhvatno testiranje šta bi se desilo kada bi ugalj prestao da se koristi, kolikok je to ekonomski isplativo. Jeste, veoma je isplativo, kažu istraživači iako bi to bila značajna transformacija energetskog sistema kakav znamo.

Studija je pokazala da u skoro svim regionima sveta direktni troškovi politike nekorišćenja uglja ne bi bili ništa u poređenju sa zdravstvenim aspektima i pozitivnim ekološkim efektima.

Autori studije smtraju da bi odustajanje od korišćenja uglja bila dragocena strategija jer smanjuje emisiju ugljen dioksida po relativno niskoj ceni, a istovremeno smanjuje zagađenje vazduha.

Ugalj je samo početak jer se treba fokusirati na takvu politiku koja će odvratiti ljude od drugih fosilnih goriva, smanjenje nafte, gasa i okrenuti ih ka obnovljivim oblicima energije.