Sve češći slučajevi zaraženih fudbalera u ligama koje se uskoro nastavljaju 1Foto: EPA-EFE/FRANCO DEBERNARDI

Rezultati masovnih testiranja sportista, u ovom slučaju fudbalera širom Evrope, idu na ruku izričitim protivnicima nastavljanja takmičenja dokle god sasvim ne utihne pandemija korona virusa ili čak ne bude pronađena vakcina protiv kovida 19.

– Još naših igrača je zaraženo korona virusom. Svi klubovi imaju iste brige – saopštio je juče Pol Barber, izvršni direktor Brajtona, u čijoj ekipi su takvi slučajevi zabeleženi prvo u martu a onda i prošlog meseca.

Usložnjavanje situacije u ovom članu Premijer lige samo je zaoštrilo polemiku o svrsishodnosti pokretanja lige koje se očekuje sledećeg meseca, ako to odobri Vlada Velike Britanije, evropske zemlje s najviše umrlih tokom pandemije.

– Većina igrača je uplašena. Imamo porodice, žene, decu, neki imaju male bebe. Ako neko oseti simptome, zapitaćemo se šta se dešava sa nama – nedavno je u ime saigrača iz Mančester sitija ali i ostalih ostrvskih kolega progovorio golgeter Serhio Aguero.

Nekadašnji srpski reprezentativac Neven Subotić takođe je negodovao zbog toga što fudbalere njegovog Union Berlina, ali i ostalih članova nemačke Bundeslige teraju da već 16. maja krenu s borbom za nove bodove u sezoni 2020/2021.

– Nas igrače su samo informisali nakon što su doneli sve odluke o daljem toku. Nemamo mesto za stolom, nismo bili konsultovani – s pravom se buni iskusni defanzivac, a koliko je u pravu potvrđuje slučaj Drezdena (Cvajta), čiji je kompletan igrački pogon pre neki dan stavljen u obavezni dvonedeljni karantin nakon registracije dva slučaja zaraženih igrača.

Potencijalna opasnost postoji i u Italiji, Turskoj, Portugalu, Srbiji… gde su se ekipe takođe nedavno vratile treninzima, a neke od njih već imaju zaražene u svojim redovima.

U Crnoj Gori bez testiranja

Mimo većine drugih zemalja, Crna Gora nije uvela obavezno testiranje sportista pre povratka trenažnom procesu i takmičenjima.

– Zdravstveni radnici su veća rizična kategorija, a ne postoje razlozi i zahtjevi da se oni testiraju, tako da nema potrebe ni da se sportisti testiraju, niti oni infekciju mogu lakše prenijeti nekom drugom – objasnio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari