Ostalo

Sme�no

Mantou- Kineske zemičke! Pufnaste, mekane i ukusne! (RECEPT)

Kineske zemičke! Na prvi pogled će vas zavarati jer izgledaju kao da nisu gotove, a onda ih probate i shvatite koliko su pufnaste, mekane i ukusne! Originalno ime im je Mantou, potiču iz severne Kine gde se više uzgajala pšenica. 

Mantou- Kineske zemičke! Pufnaste, mekane i ukusne! (RECEPT) Foto: milinkuvar



Prave se od pšeničnog brašna, gustina, vode i soli. Ništa speciajalno po sastojcima, a potpuno drugačije od svakog testa koje ćete ikada napraviti. Mogu se napraviti i kao presavijene lepinjice i puniti kao sendvič ili čak puniti pa tako napunjene kuvati.


Potrebno za kineske zemičke:

300 g brašna T400 meko
60 g gustina
1 /3 kocke kvasca ili 1 kašičica kvasca
3 kašike šećera
1 kašika ulja
1 kašičica soli
185 ml toplog mleka ili vode




Za salatu:

1 šargarepa
3 rotkvice
1 mladi crni luk
1 čen belog luka
2 kašike soja sosa
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera
1 kašika susamovog ulja
1 kašičica tucane ljute paprike
susam

 

Mlečni kroasani! Definitivno jedan od najboljih recepata za peciva! (VIDEO)





Priprema:

Pomešajte brašno, gustin i so. U odvojenoj posudi pomešajte toplu vodu/mleko, šećer i kvasac i pustite da krene. Zatim, nadošli kvasac, ulje i brašno pomešajte i zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke uz dodavanje minimalno brašna ukoliko je potrebno. Uvijte testo u prozirnu foliju i ostavite da stoji 15-20 minuta.

Podelite testo na 14-16 delova za manje lepinje ili na 10-12 za veće lepinje. Od svakog komada testa formirajte lopticu glatke površine. OVDE detaljno pogledajte fotografije.

Stavite na papir za pečenje isečen na kvadrat 8×8 cm, okvirno. Premažite sa malo mleka i stavite na pleh. Ponovite sa ostalim testom.

Ukoliko želite preklopljene zemičke za sendviče, onda testo oblikujte u loptu pa rastanjite na ovalni oblik i preklopite. Stavite na papir i premažite sa malo mleka.

Stavite pleh sa testom u otvorenu rernu koju ste prethodno zagrejali na 50 stepeni i isključili. Ovim ćete ubrzati narastanje. Za to vreme pripremite posudu za kuvanje na pari.

Poenta je da šerpa koja ide na ringlu bude napunjena vodom nešto manje od pola. Preko ide posuda za kuvanje na pari, na koju ćete postavljati zemičke, koja ne sme da dodiruje vodu. Preko ide poklopac, koji za pripremu ovih zemički treba da uvijete u krpu da para ne bi kapala po zemičkama.
 

Posne i zdrave palačinke od heljdinog brašna! (RECEPT)





Zagrejte vodu sa posudom za kuvanje na pari i poklopcem uvijenim u krpu, na jakoj vatri. Zatim smanjite na 3 od 6 stepena grejanja. Postavite narasle zemičke na površinu za kuvanje na pari. Poklopite, uključite tajmer na 11 minuta ili 12-13 ako pravite veće zemičke, i zaboravite ih dok ne zazvoni sat. Nakon toga, otvorite poklopac i izvadite zemičke. Stavite sledeću turu.


Za salatu povrće isecite na trakice pa pomešajte sa svim ostalim sastojcima. Začinite dodatno po želji ukoliko je potrebno pa punite preklopljene zemičke i poslužite.

Još recepata možete pogledati OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: milinkuvar

Povezane vesti:


>