Stevanović: Epidemija se ne gasi, ušli smo u fazu "početak kraja" koja može da potraje

Direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je da se nazire kraj epidemije virusa korona i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže.
"Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a možda i duže", naveo je Stevanović za RTS.
 
On je rekao da se epidemija smiruje, odnosno da su sve mere koje su rađene dovele do toga da se broj obolelih smanjuje.
 
S druge strane, dodaje Stevanović, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez.
 
U prilog tome, kaže Stevanović, stižu i novi podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija još nije u potpunosti ugasila i da ne smemo da se opuštamo.
 
"Može se očekivati ponovni porast broja obolelih, ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih", ukazao je Stevanović.
 
Prema njegovim rečima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.
 
"Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom celog juna, a iza toga možda i duže", naveo je Stevanović.
 
Ističe da se nazire kraj epidemije, da smo prošli najgore i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže.
 
"Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će sa popuštanje mera, ali i naše ponašanje odraziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana", rekao je Stevanović.
 
Ukazuje da je na Infektivnoj klinici popunjenost 70 odsto i da je u ovom trenutku samo jedan pacijent na respiratoru. Ono što se sada dešava jesu oscilacije u broju pregleda, rekao je Stevanović i dodao da je krajem prošle nedelje bilo njih oko 50, a sinoć 81, što govori da se epidemija ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje.
  • Kliničar

    11.05.2020 11:14
    Plaše ljude bezveze, nema potrebe za tim.


    I još ne znaju kako da se obrati javnosti napuštaju konferencije za štampu.


    Ja da sam napustio konferencija za štampu u moje vreme više ne bi bio kliničar nigde.
  • nik

    11.05.2020 10:54
    kenjanje po narodu
    Bože kakav je ovo partijski poslušnik i smarač....
  • C19

    11.05.2020 10:45
    kafici i kladionice ce suzbiti epidemiju .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija