Bilans u Srpskoj: Zaražene još 24 osobe

NovostiOnline/O.M.

11. 05. 2020. u 09:47

U Republici Srpskoj registrovano je 24 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je ukupno 1.129 obolelih. Od posledica KOVID 19 ukupno je umrlo 74 ljudi, dok se 461 oporavilo

Биланс у Српској: Заражене још 24 особе

Foto D. Pozderović

U Republici Srpskoj registrovano je 24 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je ukupno 1.129 obolelih. Od posledica KOVID 19 ukupno je umrlo 74 ljudi, dok se 461 oporavilo.


On kaže da je u poslednja 24 sata izvršeno 735 laboratorijska testiranja, a pozitivno je 12 muškaraca i 12 žena i držimo se trenda ispod pet odsto. Radi se o deset osoba iz Banjaluke, po tri iz Laktaša, Broda i Doboja, po dve iz Gradiške, Čelinca i jedno iz Drinića.


- Kod devet osoba je potvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa ranije zaraženim, dok ostalih ne postoji jasna epidemiološka veza. Od novozaraženih hospitalizovane su dve osobe, a pozitivan je i jedan lekar UKC RS - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.


U okviru aktivnog nadzora testirano je još 80 zdravstvenih radnika, čiji su nalazi negativni. Testirano je još 130 vaspitača iz vrtića i predškolskih ustanova i svi su bili negativni. Testirano je i 89 osoba iz karantina i jedna je bila pozitivna.


U UKC RS ukupno se leči 119 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na korona virusa. Na Odeljenju KOVID 19 hospitalizovana su 44 pacijenta teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenata. Na respiratorima su dva pacijenata, a tri na kiseoničkoj maski. Na Odjelu hirurgije su 24 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom, a na Odjelu pulmologije 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.


U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa KOVID 19. U Opštoj bolnici Trebinje devet, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu jedna, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru osam, u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenta i u JZU "Bolnica Gradiška" šest.


Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.021 osoba, a nadzor je završen kod 25.415.


Šeranić je upozorio da je danas stupila na snagu relaksacija mera, te da to ne znači i relaksaciju našeg ponašanja.


- To podrazumeva vraćanje određenih aktivnosti u naše živote i javnu sferu, ali podrazumeva i da se mi kao pojedinci moramo odgovorno ponašati. Upravo će ta naša odgovornost biti ogledalo onoga što nas očekuje u narednom periodu. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da, kroz odgovorno ponašanje, doprinesemo da bude što manje zaraženih i obolelih - istakao je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije