Capital.ba

EU: Pozajmice do dva odsto BDP-a

11.05.2020. / 7:30

BRISEL – Evropski komesar za privredu Paolo Ðentiloni najavio je da će zemlje članice Evropske unije iz Evropskog mehanizma stabilnosti moći da pozajme sredstva u iznosu do dva procenta svog bruto domaćeg proizvoda.

pozajmicePodstičući Italiju i druge zemlje članice da iskoriste vanredno odobrena finansijska sredstva, ovaj bivši italijanski premijer je, u intervjuu za rimsku “Republiku”, pružio uvjeravanja da se zajmovi neće davati pod “drakonskim uslovima”.

Kako je rekao, Italija bi na taj način mogla da dobije zajam od 36 do 37 milijardi evra, uz kamatnu stopu koja bi bila blizu nule.

Zbog uslova koji su, u vidu teških reformi, svojevremeno nametnuti finansijskom krizom ophrvanoj Grčkoj, korišćenje sredstava iz Evropskog mehanizma stabilnosti predmet je oštrih političkih sporenja u Italiji, ističe evropsko izdanje internet sajta “Politiko”.

Prema preliminarnom dogovoru postignutom u petak, nova sredstva bi trebalo da budu spremna do juna, a rok otplate je 10 godina, navodi sajt.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!