Najnovije vesti
Vesti Društvo
Vest kao iz rubrike "Verovali ili ne": Zrenjaninci mogu da piju ISPRAVNU VODU POSLE 16 GODINA

Vest kao iz rubrike "Verovali ili ne": Zrenjaninci mogu da piju ISPRAVNU VODU POSLE 16 GODINA

Zrenjaninsko Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" podnelo je odeljenju Sanitarne inspekcije AP Vojvodine u Zrenjaninu zahtev za ukidanje zabrane upotrebe vode za piće iz gradske vodovodne mreže.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zrenjanin voda foto RAS Srbija (3) Foto: RAS Srbija
Zrenjanin voda foto RAS Srbija (3)

Posle više od 16 godina od uvođenja zabrane, voda iz gradske vodovodne mreže je u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije. Navedeno potvrđuju rezultati analize uzoraka vode sa mernih mesta iz gradske vodovodne mreže, koje su izvršile akreditovane laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u periodu od 25. marta do 27. aprila 2020. godine. U pitanju su analize vode koje obuhvataju osnovni A i prošireni B obim - preciziraju nadležni iz zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija".

Dodaju da rezultate analiza vode pomenutih Zavoda za javno zdravlje potvrđuju i rezultati analize vode interne laboratorije JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin što je, kako kažu, još jedan razlog da s optimizmom očekujemo pozitivan odgovor odeljenja Sanitarne inspekcije AP Vojvodine na podnet zahtev.

Kako za "Blic" objašnjava gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u prethodnom periodu rađene su analize vode na ulazu u postrojenje za preradu, zatim na izlazu iz postrojenja, kao i na 16 referentnih tačaka u rubnim delovima grada. Ističe i da sve analize obavljene na izlazu iz postrojenja i na 16 referentnih tačaka pokazuju da je voda iz gradske vodovodne mreže u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, zbog čega je i podnet zahtev za ukidanje zabrane.

- Verujemo da će zabrana uskoro biti ukinuta i da će Zrenjaninci, nakon 16 godina od zabrane upotrebe vode za piće, konačno i zvanično u svojim česmama imati zdravu pijaću vodu. Time će biti ispunjeno obećanje koje smo dali građanima. S obzirom na to da je ovo bio pionirski poduhvat i problem u koji se nijedna ranija gradska vlast nije uhvatila ukoštac, posao je potrajao duže nego što smo očekivali, ali je najbitnije da građani Zrenjanina u svojim kućama i stanovima sada imaju zdravu pijaću vodu - poručio je gradonačelnik Zrenjanina.

On je u izjavi za "Blic" najavio da će u narednom periodu uslediti i rekonstrukcija vodovodne mreže, koja nije rekonstruisana decenijama, sa željom da se i na taj način unapredi vodosnabdevanje u Zrenjaninu.

- Ovaj posao će se obavljati u fazama i počeće onda kada se steknu svi preduslovi za njegovo otpočinjanje, a verujemo da će to biti u što skorije vreme - poručio je Janjić.

Zrenjanin voda foto RAS Srbija (8)
Foto: RAS Srbija
Zrenjanin voda foto RAS Srbija (8)

Podsetimo, Zrenjaninci decenijama muče muku sa vodom, a kako je "Blic" ranije izveštavao, ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode sklopljen je februara 2015. godine sa konzorcijumom koji su činili Grupa Zilio i "Synertech". Probni rad postrojenja počeo je sredinom juna 2017. godine, ali se ispostavilo da ne može da počne s redovnim radom zato što po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma ne može da se bavi tom delatnošću. U međuvremenu je zakon izmenjen i postrojenje za preradu i prečišćavanje vode pušteno je u probni rad 19. decembra 2018. godine.

Fabrika vode u Zrenjaninu prestala je sa radom sredinom aprila 2019. godine, i to samo dve nedelje nakon što su Grad Zrenjanin i "Gruppo Zilio" saopštili da je ishodovana sanitarna saglasnost za njeno korišćenje. Krajem prošle godine prekinuto je u potpunosti vodosnabdevanje grada vodom sa postrojenja za prečišćavanje pitke vode, a celokupno vodosnabdevanje preuzelo je JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin. Kao razlog za taj potez nadležni su naveli da od 2. septembra, kada su preuzeli celokupno vodosnabdevanje grada, postrojenje nije uspelo da u potpunosti postigne kvalitet vode u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Pročitajte još

Vodosnabdevanje je sa "Vodovoda i kanalizacije" vraćeno na postrojenje za prečišćavanje pitke vode u februaru ove godine nakon hapšenja osumnjičenih za malverzacije u vezi sa zrenjaninskom fabrikom vode.

"Blic" je tada pisao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili Ivana Devića (67), bivšeg pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina zaduženog za investicije i bivše odgovorno lice JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, Gorana Tajdića (48), zamenika odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija", kao i Nenada Obradovića (69), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Synertech" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA". Sumnja se da su se Obradović, kao odgovorno lice preduzeća "Synertech", i Dević u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva „Gruppo Zilio SPA“ iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. Kako se sumnja, nakon konkursa, Tajdić je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija" potpisao ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda. Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način Tajdić izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Uskoro stiže dozvola

Kako nezvanično saznaje "Blic" u pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo, Sanitarna inspekcija će pregledati dostavljene analize i ukoliko one budu u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, to će i zapisnički konstatovati i obavestiti nadležne o ukidanju zabrane upotrebe vode za piće iz gradske vodovodne mreže.