Tekst objavljen: 09.05.2020 17:00        


Ep stor (App Store) je od skoro prisutan na našem tržištu, a koji su sledeći projekti koji Srbiju čekaju kada je u pitanju kompanija Epl (Apple)?

Apple pay i Stripe uskoro u Srbiji?

Brano Perković, jedan od osnivača organizacije Serbian Enterpreneurs, za Tehnopolis podkast kaže da je Epl stor prvi, temeljni projekat na koji mogu da se stavljaju drugi servisi.

"Što se tiče ostalih Eplovih servisa, nemam potpuno tačne informacije, ali pouzdano znam da je Epl pej (Apple Pay) sledeći na listi i nadam se da će u Srbiju stići ove godine. Nisu hteli da nam potvrde datum kada će stići jer se stvari brzo menjaju, ali je pitanje meseca, a ne godine", rekao je Perković.

On i organizacija Serbian Enterpreneurs, naime, bili su deo napora da se Eplovi servisi dovedu u Srbiji što je i ostvareno nedavnim uključivanjem Srbije u Eplovu prodavnicu aplikacija.

Kada je reč o Eplovom poslovanju i Srbiji, uvek se postavlja pitanje koji je njihov interes, pošto građani Srbije nisu platežno sposobni kao građani nekih drugih zemalja.

"Jedna od prvih stvari koju je Epl uradio kada je razmišljao o Srbiji je to da su pogledali koliko zainteresovanih ljudi ima, kako i koliko talenta nudi ovaj sektor kod nas", kaže Perković.

Kancelarija u Madridu koja je zadužena za južnu i centralnu Evropu poslala je početkom 2019. delegaciju da se uveri da li je ovo tržište nešto gde bi Epl mogao i hteo da bude prisutan. On je najavio i nove globalne servise koji bi uskoro mogli da se pojave u Srbiji.

"Jedan od možda sledećih koraka, za koji ne mogu da garantujem da će da se desi i kada, je Strajp (Stripe), procesor plaćanja. Naš cilj je da i dalje razvijamo našu, domaću IT scenu, a mogućnost da se vrše plaćanja jednostavno, brzo i jeftino je jedna od vodećih stvari koje svaka kompanija želi. Ukoliko se i Epl pej otvori u narednom periodu, to bi svakako pomoglo Strajpu da se takođe pokrene", objasnio je Perković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Perković je, takođe, objasnio kako vidi ulogu države u ovim procesima.

"Moje lično mišljenje je da država ima važnu, ali ne i vodeću ulogu. Šta želim time da kažem? U poslednjih par godina smo pričali o tome i sa premijerkom i njenim timom. Važno je da država stavi određene blokove koji će da daju privatnom sektoru mogućnost da se razvije sam. To je jedini način da se privatni sektor takmiči na nekoj globalnoj sceni", rekao je Perković.

Posle toga, kako kaže, država mora da se skloni sa strane. Iz premijerkinog kabineta su, navodi, što se toga tiče naišli na razumevanje i podršku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stripe apple Apple Pay epl Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana