Novi irački premijer naložio oslobadjanje uhapšenih demonstranata

Sudske vlasti Iraka naredile su danas oslobađanje iz zatvora antivladinih demonstranata, izvršavajući jednu od prvih odluka novog premijera Mustafe Al-Kadimija.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2020.

22:50

Novi irački premijer naložio oslobadjanje uhapšenih demonstranata

Istovremeno, desetine demonstranata danas su palile gume na obnovljenim demonstracijama protiv novog iračkog vodjstva.

Al-Kadimi je danas postavio uvaženog generala Abdula Vahaba Al-Sadija, koji je imao ključnu ulogu u vojnim operacijama protiv ekstremista Islamske države, na čelo elitne Službe za borbu protiv terorizma.

Irak se trenutno na severu zemlje suočava s povećanjem broja napada Islamske države.

Doskorašnji irački premijer Adel Abdul-Mahdi u septembru je smenio generala Al-Sadija, što je izazvalo gnev građana i doprinelo izbijanju protesta na severu zemlje i u Bagdadu.

Vrhovni savet pravosuđa saopštio je danas da je, na poziv premijera Al-Kadimija, naredio oslobađanje demonstranata uhapšenih od početka protesta 1. oktobra 2019. godine.

Odluka o njihovom oslobađanju doneta je na osnovu člana Ustava koji garantuje pravo na protest, "pod uslovom da nije praćen činom suprotnim zakonu", navodi se u saopštenju.

U prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost premijera, Al-Kadimi je sinoć rekao da demonstranti treba da budu zaštićeni i da svi koji su uhapšeni treba da budu pušteni, izuzev onih koji su činili nasilje.

Protesti su 1. oktobra počeli u Bagdadu i širom zemlje, kada su Iračani izašli na ulice gnevni zbog raširene korupcije u vladi, nezaposlenosti i lošeg rada javnih službi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da je u naredna tri meseca najmanje 600 ljudi poginulo u sukobima s bezbednosnim snagama koje su koristile bojevu municiju i suzavac.

S izbijanjem epidemije korona virusa protesti su splasnuli, iako su desetine demonstranata nastavile da se okupljaju na trgu Tahrir, odlučne da ne dozvole odumiranje protestnog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: