Grci šokirani reagovanjem Britanaca na kovid 19 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDROS BELTES

Haotična strategija i početni „mekši“ pristup vlade britanskog premijera Borisa Džonsona borbi protiv pandemije kovida 19, kao i visoka stopa smrtnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu bezmalo je šokirala mnoge Evropljane, a među njima i Grke, koji uprkos tome što trpe posledice dužničke krize koja gotovo deceniju pogađa njihovu zemlju, uspevaju da drže virus korona pod kontrolom, primećuje Gardijan.

Kako ukazuje britanski list, za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva gde je od kovida 19 umrlo više od 31.000 ljudi, Grčka je jedna od evropskih zemalja s najnižom stopom smrtnosti, gde je zabeleženo 150 smrtnih slučajeva i oko 2.700 zaraženih pošto je zemlja već na početku pandemije uvela stroge mere za sprečavanje širenja virusa.

Ekonomski analitičar Antonis Papagianidis smatra da „Džonson pandemijom upravlja u gotovo mediteranskom stilu, neozbiljno i bezbrižno“, te da su „ekonomski interesi stavljeni ispred zdravlja“. Kako je ukazao, piše Gardijan, u odsustvu odgovornog rukovodstva, Britanci su ispaštali jer su dobijali oprečne poruke.

„Prvo im je rečeno da nema problema; onda da problema itekako ima. To nije način na koji se tretiraju odgovorni građani. Trebalo je da budu informisani o realnim opasnostima i trebalo je da im se omogući da se s njima suočavaju uz njihovu legendarnu prividnu smirenost“, ocenio je Papagianidis.

S obzirom na broj umrlih i zaraženih, kolo sreće se promenilo za Grčku koja se češće dovodi u vezu s građanskom neposlušnošću i nekompetentnošću, što je, ukazuje Gardijan, rezultat disfunkcionalne države.

I dok Britanija ulazi u nedelju neizvesnosti kada je reč o tome da li će mere uvedene zbog pandemije biti znatno ublažene, Grci spremaju plaže i hotele za turističku sezonu za koju se nadaju da će početi u julu, dok se restrikcije postepeno ukidaju.

Dok epidemiolozi i dalje ukazuju na „poravnanje krive“, rezultati anketa pokazuju da vlada premijera Kirijakosa Micotakisa uživa najveću podršku do sada. Navodno se vratilo poverenje u sposobnost državnih institucija.

Analitičari ocenjuju da je čvrstina koju su stekli tokom višegodišnje krize možda pripremila Grke za borbu s pandemijom.

Ali je zaslužno i odlučno rukovodstvo koje je pokazao Micotakis, bivši bankar koji je na vlast došao pre manje od godinu dana, a koji se od početka držao saveta medicinskih stručnjaka i koji je obustavio ekonomske aktivnosti, što je priličan udarac s obzirom na to da je ekonomija upravo počela da se oporavlja.

Grčki lider je shvatio da će se zdravstveni sistem zemlje pogođen merama štednje brzo urušiti ako se ne zauzda širenje virusa.

Glavnu reč na dnevnim brifinzima dobili su stručnjaci za zarazne bolesti. Jedan saradnik premijera je rekao, piše Gardijan, da on čita sve studije i sve rezultate istraživanja o napredovanju virusa, te da će da pronađe i kontaktira Grke koji su na visokim pozicijama u farmaceutskim firmama u inostranstvu. Kako je dodao, nema mesta za spinovanje, razmetanje, hvalisanje ili „bilo kakva osećanja nepobedivosti“.

„Bili smo izuzetno svesni ograničenja Grčke“, rekao je saradnik Micotakisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari