Krkobabić: Seoski turizam može da bude srpsko more 1Foto: Beta

Seoski turizam može da bude ne samo izvor dopune budžeta poljoprivrednog gazdinstva, već i značajan faktor očuvanja i revitalizacije seoskih zajednica u Srbiji, saopštio je danas ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

U saopštenju se dodaje da trenutno više od hiljadu porodičnih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom u Srbiji ostvaruje gotovo deset odsto ukupne zarade domaćeg turizma, a da interesovanje za boravak u seoskim domaćinstvima iz godine u godinu raste.

Dodaje se da se beleži sve veći dolazak stranih turista, najviše ih je iz Izraela, Turske, a u poslednje vreme iz Kine.

Krkobabić je kazao da se u oblasti seoskog turizma veći efekti mogu postići udruživanjem, a da ruralni turizam može imati još značajniji udeo u prihodima domaćeg turizma.

„Da bi se taj prihod uvećao neophodno je da se poljoprivredna gazdinstva koja se bave seoskim turizmom udružuju u specijalizovane poljoprivredno-turističke zadruge, koje će, u ime tih domaćinstava, preuzeti sve organizacione, finansijske i promotivne poslove. Nije pretenciozno reći da seoski turizam može da bude srpsko more“, ocenio je Krkobabić.

U saopštenju se navodi da se aktuelna ponuda u seoskom turizmu Srbije temelji na velikoj geografskoj raznolikosti seoskih predela i bogatoj seoskoj baštini, a Nacionalni tim za preporod sela Srbije ističe da u Srbiji postoje mnogi krajevi bez ijednog hotela ili smeštajnih kapaciteta.

„Upravo to otvara realnu mogućnost da zainteresovani povratnici ulažu sopstvena sredstva, uz puno razumevanje i podršku kako države tako i lokalne samouprave. Investicija za bavljenje seoskim turizmom, pre svega kod onih koji već imaju objekte i druge resurse, iznosi deset do 15 hiljada evra.

Dodaje se da će se Nacionalni tim zalagati za izgradnju infrastukture u selima Srbije, s obzirom da je to trenutno ograničavajući faktor u razvoju seoskog turizma, a da će u okviru programa obnove zadrugarstva, Kabinet za regionalni razvoj „500 zadruga u 500 sela“ dodeliti podsticajna sredstva zainteresovanim poljoprivredno-turističkim zadrugama.

„Za povratnike iz inostranstva i sve druge gradjane Srbije koji žele da investiraju u seoski turizam, Nacionalni tim za preporod sela Srbije organizovaće stručne posete domaćinstvima koje se bave seoskim turizmom, uz savete o tome kako da se udruže u specijalizovane poljoprivredno-turističke zadruge“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari