"Izbegnuta je katastrofa": Džonson najavio popuštanje mera u VB; Oštre kiritike iz Škotske

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je večeras da je zahvaljujući restriktivnim merama sprečena katastrofa u zemlji i najavio postepeno ukidanje mera.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2020.

21:20

EPA-EFE/ ANDREW PARSONS/DOWNING STREET HA

Kako je rekao, najgori scenario bio bi pola miliona žrtava.

"Nije vreme da se mere karantina ukinu ove nedelje. Umesto toga, preduzećemo prve oprezne korake da modifikujemo naše mere", rekao je Džonson u televizijskom obraćanju naciji.

Od sutra će oni koji ne mogu da rade od kuće moći da idu na posao, a od srede će građani moći neodređeno vreme da provode napolju ukoliko se pridržavaju mera socijalnog distanciranja.

"Možete da sedite na suncu u lokalnom parku, da se vozite, čak i da igrate sport, ali samo sa članovima svog domaćinstva", objasnio je Džonson.

Škole bi mogle da ponovo počnu da rade 1. juna, a ugostiteljski objekti od jula, zavisno od situacije.

On je dodao da će osobe koje avionom dolaze u Britaniju biti upućene u karantin.

Britanski premijer je rekao da je, zahvaljujući naporima i žrtvovanju svih, zaštićen nacionalni zdravstveni sistem i sačuvano na hiljade života, prenosi Rojters.

"Bila bi ludost da odbacimo sve što smo postigli i dozvolimo drugi udar. Moramo da ostanem budni. Moramo da nastavimo da kontrolišemo virus i sačuvamo živote", rekao je Džonson.

On je najavio nov sistem za uzbunu na Kovid 19 za praćenje virusa.

Sistem će imati skalu od jedan do pet i što je viši nivo, to će mere biti striktnije. Nivo jedan značiće da zaraza više nije prisutna u Britaniji, a nivo pet je najkritičniji. Tokom perioda karantina Britanija je u četvrtom nivou uzbune, rekao je Džonson.

Najavio je da će sutra preciznije obrazložiti plan za dalje korake za izlazak iz krize.

"A pošto je naš prioritet zaštita javnosti i života ljudi, ne možemo da idemo napred ako ne zadovoljimo pet testova", rekao je on.

Prvi je, kako je objasnio, zaštita Nacionalne zdravstvene službe. Zatim, neophodni su kontinuiran pad stope smrtnosti, kao i stope infekcije i nabavka dovoljno testova.

"Poslednje, moramo da osiguramo da nijedna mera neće dovesti do toga da reprodukcija stope inficiranosti - R faktor - bude iznad jedan i ponovo imamo eksponencijalni rast kao pre nekoliko nedelja", kazao je Džonson.

Premijerka Škotske: Katastrofalna odluka

Premijerka Škotske Nikola Stredžon kritikovala je ovu odluku britanskog premijera.

Ona je odluka da odbaci poruku "ostani kod kuće" u korist "parole" da "ostanite oprezni", nazivajući to katastrofalnim.

Ona je takođe žalila zbog nedostatka koordinacije između vlasti četiri dela Velike Britanije, rekavši da se slogan "budite oprezni" pojavio u "Sandej telegrafu" pre nego što su čelnici Velsa, Škotske i Severne Irske čuli za to. "Ne bi trebalo da čitamo planove jednih drugih u novinama", rekla je Stredžon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: