Društvo

Traže istinu o širenju virusa u dobojskoj bolnici

Traže istinu o širenju virusa u dobojskoj bolnici
Foto: Ilustracija | Traže istinu o širenju virusa u dobojskoj bolnici

DOBOJ - Kako se virus korona proširio među zaposlenima u Internističkoj službi dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" i zarazio jednog ljekara i 15 medicinskih sestara i tehničara trebalo bi da, osim bolničke Komisije za intrahospitalne infekcije, utvrdi i komisija koja će u ovu ustanovu doći iz resornog ministarstva.

"Ono što znamo od prethodnog perioda jeste da je većinom to krenulo od pacijenata koji su bili zaraženi, a koji nisu pokazivali nijedan simptom, ni povišenu temperaturu, ni kašalj, tako da naši radnici nisu mogli da znaju da li je neko zaražen ili nije", navodi Mladen Gajić, direktor bolnice

Zoran Blagojević, predsjednik Komisije za intrahospitalne infekcije, ističe da su svi radnici koji su radili u bolnici poštovali procedure.

"Imali su maske i rukavice, razdvojena su odjeljenja i sve ostalo, ali virus je virus. Od početka vodimo borbu, ne samo na Internom ili Infektivnom odjeljenju, da sačuvamo osoblje koje radi", kaže Blagojević te dodaje da se nakon pojave virusa među uposlenicima munjevito reagovalo.

Nakon dezinfekcije, Internistička služba nije zatvorena, nego je podijeljena na dva dijela, a na odjelu na kojem je počelo širenje virusa, svi smješteni pacijenti koji su negativni na virus smatraju se suspektnim.

"Tako će naši radnici raditi u zaštitnim odijelima, ne zbog straha i da ne bi pružili uslugu pacijentima, nego da bi sada detaljno zaštitili sebe. Nismo mogli obustaviti rad Internog odjeljenja, tu imamo liječenje i akutnog infarkta miokarda, anemije, pa i usluge koronarne jedinice", pojasnio je Gajić.

Dobojska bolnica pruža usluge za oko 200.000 stanovnika iz desetak lokalnih zajednica, a svi pacijenti iz ove regije koji su pozitivni na virus korona, a koji nemaju simptome ili imaju blažu kliničku sliku, od prošlog vikenda se iz Studentskog centra "Nikola Tesla" prebacuju u ovdašnji Dom učenika.

"Uslovi će biti gotovo identični kao oni koje imaju pacijenti u Studentskom centru u Banjaluci. Znači, pacijenti ne treba da brinu o tome", poručio je Dragoslav Topić, direktor SC "Nikola Tesla".

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, ističe da je obaveza svih načelnika u regiji da zajednički pomognu, organizuju i olakšaju posao zdravstvenim radnicima.

"Potrebno je da zdravstvene radnike ne izmorimo, da se tako izrazim, da ih zaštitimo, da ne bi imali slučajeve da popusti koncentracija, a samim tim da se korona virus proširi iz Doma učenika", kazao je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije