Kon: Očekujemo da sledeće nedelje u Srbiji više ne bude umiranja od korone 1Predrag Kon Foto: Beta/Vlada Srbija/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da se broj obolelih od korona virusa u Srbiji postepeno smanjuje, a da se tokom predstojeće, desete nedelje zdravstvene krize, očekuje da prestanu da se dešavaju smrtni slučajevi izazvani bolešću COVID-19.

On je za televiziju N1 rekao da se sledeće sedmice takođe očekuje da broj novozaraženih padne ispod jedan odsto testiranih, a da se tek od juna očekuje pretanak detektovanja zaraženih korona virusom.

„Virus je i dalje u cirkulaciji… Od 12. nedelje očekujemo da broj zaraženih padne ispod 0,5 odsto od svih testiranih“, rekao je Kon i ocenio da je opasnost od inficiranja 30 puta niži nego tokom perioda Uskrsa.

Kon je naveo da će nakon otvaranja aerodroma i međunarodnog saobraćaja doneti novi pravilnici koji će odrediti na koji način građani mogu samostalno da se testiraju na prisustvo korona virusa, i po kojoj ceni.

Kon je potvrdio da je on na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama, kako sedi u kafeu sa spuštenom zaštitnom maskom, ali je objasnio da je razmak između stolova bio dva metra, da je poštovao sve preporuke, a da je masku skidao samo kada je pio kafu.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 82 nova slučajeva korona virusa i dva smrtna slučaja. Ukupno u našoj zemlji za sada je bilo 10.114 pozitivnih na virus i 215 preminulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari