U Poljskoj odloženi izbori, Vlada predložila glasanje poštom 1Foto: Beta/Ap

Predsednički izbori u Poljskoj, zakazani za danas, odloženi su posle debate o tome kako i kada bi mogli biti bezbedni s obzirom na pandemiju korona virusa.

Vlada je predložila da svi gradjani glasaju putem pošte, ali su kritike i sukobi zbog tog plana iskomplikovali pripreme, a lider vladajuće koalicije Jaroslav Kačinjski u sredu objavio njihovo odlaganje.

Kačinjski je u intervjuu za nedeljnik „Gazeta Polska“ branio rad vlade u vreme političke krize zbog odlaganja predsedničkih izbora.

Oceno je da se Poljska „menja na bolje“ pod koalicionom vladom koju predvodi njegova stranka Pravo i pravda, objavio je danas portal Niezalezna.pl.

Kačinjski je u intervjuu naveo da tročlana vladajuća koalicija ima „jedno prilično radikalno krilo i jedno veoma umereno“, ali da trvenja medju njima „nisu ništa novo“.

Jedna od dve manje vladajuće stranke želela je odlaganje izbora i upozorila da će glasati protiv zakona koji bi omogućio slanje glasova poštom.

Pod tim pritiskom, vladajuća koalicija je saopštila da se izbori odlažu i da će biti odredjen novi termin.

Predsednik Poljske Andžej Duda, čiji prvi petogodišnji mandat ističe 6. avgusta, najavio je učešće na izborima, uz podršku stranke Pravo i pravda.

Ankete Dudi daju prednost u odnosu na ostalih devet kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari