Najnovije vesti
Vesti Svet
Bombastičan izveštaj nemačkih obaveštajaca: Si Đinping je LIČNO tražio od SZO da ZATAŠKA činjenice o korona virusu

Bombastičan izveštaj nemačkih obaveštajaca: Si Đinping je LIČNO tražio od SZO da ZATAŠKA činjenice o korona virusu

Novi bombastični izveštaj tvrdi da je kineski predsednik Si Đinping lično tražio od generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adanoma da "odloži globalno upozorenje" o pretnji KOVID-19 tokom razgovora u januaru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Si Đinping Foto: Profimedia
Si Đinping

Nemački "Špigel" je objavio optužbe ovog vikenda pozivajući se na obaveštajne podatke savezne obaveštajne službe zemlje, poznate kao "Bundesnachrichtendienst" (BND).

- Kineski lider Si Đinping 21. januara tražio je od šefa SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa da zadrži informacije o prenosu sa čoveka na čoveka i da odgodi upozorenje za pandemiju - navodi BND.

BND procenjuje da je kineska informaciona politika dovela do toga da je svet izgubio četiri do šest nedelja u brobi protiv korona virusa.

Tedros Adhanon
Foto: Salvatore di Nolfi / EPA;
Tedros Adhanon

SZO je objavio izjavu ubrzo nakon objavljivanja šokantnih tvrdnji, nazivajući ih „neosnovanim i neistinitim“.

"Dr Tedros i predsednik Si nisu razgovarali 21. januara i nikada nisu razgovarali telefonom. Takvi netačni izveštaji odvraćaju i umanjuju napore SZO i sveta da okončaju pandemiju KOVID-19. Kina je 20. januara (pre navodnog telefonskog razgovora) potvrdila prenosenje novog korona virusa sa čoveka na čoveka. SZO je 22. januara javno proglasila da" prikupljeni podaci ... sugerišu da se prenos sa čoveka na čoveka odvija u Vuhanu", navode iz SZO.

Donald Tramp
Foto: Doug Mills / EPA;
Donald Tramp

Ako su tvrdnje nemačkih obaveštajaca istinite, to bi ojačalo tvrdnju predsednika SAD Donalda Trampa da je SZO "Kino-centrična". Još u aprilu je Trampova administracija tvrdila da SZO postaje oružje 'kineske propagande', a predsednik SAD je pozvao zaustavljanje finansiranja organizacije. Prošle nedelje, Tramp je pokrenuo novi napad na tu organizaciju.

- Svetska zdravstvena organizacija je katastrofalna, ništa od onoga što su rekli nije bilo tačno i oni su Kino-centrični - izjavio je on za "Foks Njuz".

Pročitajte još

Odnosi između Vašingtona i SZO kvarili su se tokom čitave krize nakon što je Tramp uporno optuživao telo da je u dosluhu sa Kinom i da su zajedno sa Pekingom zataškali istinu o pandemiji.

Prethodno su američki zvaničinic izneli optužbe protiv Kine u kojima tvrde da je namerno čekala sa objavljivanjem podataka o korona virusu.

Obaveštajni izveštaj američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, u koji je uvid imao AP, tvrdi da je Kina prikrila obim epidemije korona virusa i koliko je zarazna bolest, kako bi za sebe obezbedila zalihe medicinskih potrepština, potrebnim za odgovor na nju.