Kako će se upisivati prvaci i predškolci ove godine

Upis prvaka, koji je zbog vanrednog stanja odložen, počinje 1. juna, a roditelji elektronski, do sredine maja, mogu da iskažu interesovanje za određenu školu.
Kako će se upisivati prvaci i predškolci ove godine
Foto: Pixabay
Od ove godine, roditeljima je posao olakšan jer dokumenta ne obezbeđuju sami, već to radi škola u koju je dete potrebno odvesti samo jednom, prilikom upisa.
 
Računar ili mobilni telefon i naravno internet - to je za vreme vanrednog stanja bilo neophodno za prijavu dece u predškolske ustanove. Elektronski, svoju decu do sada je prijavilo više od 36.000 roditelja, bez straha da će možda zafaliti neki papir.
 
"Nije potrebno da roditelji prikupljaju nijedan dokument već kompletno završavaju uslugu na portalu elekronske uprave jer mi po službenoj dužnosti pribavljamo podatke iz matične knjige rođenih, podatke o prebivalištu i o tome da li su roditelji zaposleni tako da predškolske ustanove elektronski dobijaju sve podatke", rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.
 
Kako će roditelji koji nemaju internet ili nisu elektronski pismeni da prijave svoje dete u vrtić?
 
"Mi smo napravili posebne timove koji su roditeljima koji se ne snalaze na internetu pomagali da izvrše prijavu i sada pozivamo sve koji će tek da iskoriste E-uslugu da se jave da im pomognemo, a sledeće nedelje će se otvoriti i šalteri pa ukoliko neko želi na klasičan način da prijavi dete, to će moći da uradi ali će takođe morati da prikuplja sva dokumenta koja inače ne moraju da se prikupljaju", dodaje Jovanović.
 
Dodatnu dokumentaciju, uprkos elektronskoj prijavi, ipak moraju da prikupljaju i lično dostavljaju samohrani roditelji, ali i roditelji dece ometene u razvoju, kao i oni koji su korisnici nekog oblika socijalne zaštite.
 
Predlog je da se i to, ukoliko je moguće, dostavi elektronski. E-upis u vrtiće za sve je omogućen tek ove godine, a sa elektronskim upisom prvaka svi roditelji upoznati su još prošle. Od ove im je dostupna nova usluga.
 
"Što se tiče iskazivanja interesovanja, to nije obavezno u smislu da ukoliko roditelj ne prijavi dete tj. ne iskaže interesovanje ne znači da dete neće upisati u prvi razred. Dobro je da se koristi ta usluga zbog opšte organizacije rada škole od naredne školske godine", navodi Irena Ivanov Kaličanin direktorka OŠ "Đura Daničić".
 
Škole će svoja vrata za roditelje i buduće prvake otvoriti 1. juna, a na razgovore sa psihologom dolaziće se u zakazanom terminu, bez ijednog dokumenta. Nadležni poručuju da se ne žuri sa sistematskim pregledima, jer lekarska potvrda elektronski može da se dostavi i nakon upisa, do kraja avgusta.
  • briga

    11.05.2020 06:31
    niko
    Ma niko ni ne pita da li su vakcinisani
  • Mili

    10.05.2020 23:56
    Potvrda prijave
    Nije vraćena roditeljima.
  • Mile

    10.05.2020 22:13
    A obavezna vakcinacija dece koju je potpisao Dr.Smrt. Sta cemo sa time?
    Moju decu nece niko vakcinisati ukoliko pokusa tesko njemu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.