');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Ona ima najteži posao u Vašingtonu: Doktorka želi da spase što više ljudi, a usput obuzdava Trampa i pazi da ga NE NALJUTI

Prošle nedelje, na konferenciji za štampu u Beloj kući, predsednik Donald Tramp izneo je ideju o ubijanju korona virusa u telu pacijenta, nakon što je zvaničnik američkog ministarstva za unutrašnju bezbednost izvestio novinare o testovima, koji su pokazali da sunčeva svetlost i sredstva za dezinfekciju na površinama brzo ubijaju viruse. S tim u vezi, Donald Tramp se glasno zapitao da li bi UV-zračenje i sredstva za dezinfekciju mogla da nađu primenu i u terapiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Debora Berks02 Foto: Tasos Katopodis / EPA;
Debora Berks02

- Da li bi to nekako mogli da izvedemo, ubrizgavanjem ili nekom vrstom čišćenja… Bilo bi zanimljivo ispitati… Meni bar zvuči zanimljivo – rekao je Tramp, dodavši da to naravno treba prepustiti lekarima.

U jednom trenutku obratio se koordinatorki vladine radne grupe za suzbijanje korona virusa: - Debora, da li vam je to poznato? Toplota i svetlost?

- Ne kao metoda lečenja – odgovorila je lekarka jedva čujnim glasom, a zatim promrmrljala:

- Kad imate visoku temperaturu, to može da pomogne telu da se odbrani. Ali ne kao... Nikad nisam videla da toplota ili... – ostatak rečenice se nije čuo.

Debora Berks trenutno obavlja verovatno najteži posao u Vašingtonu. S jedne strane, mora da se pobrine da Trampove političke odluke budu zasnovane na naučnim saznanjima, ili da ta saznanja bar budu predmet razmatranja prilikom donošenja odluka, dok s druge strane, mora da pazi da ne naljuti Trampa ukoliko želi da on uopšte čuje njene preporuke.

U Trampovom slučaju to znači da ne sme javno da mu protivreči, čak i onda kada predsednik pred kamerama “očijuka” sa idejama kao što je gutanje ili ubrizgavanje sredstava za dezinfekciju.

Foto: Chris Kleponis / EPA;

- Ona balansira po političkoj žici – kaže za „Špigl“ Paul Cajc, epidemiolog koji je sarađivao sa njom u američkom ministarstvu spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, ona ne sme da izgubi poverenje predsednika Trampa i potpredsednika Majka Pensa, jer bi time izgubila i šansu da utiče na odluke u krizi zbog korone, ali istovremeno mora da sačuva „integritet naučnice koja se upravlja prema podacima“.

Njen posao zahteva medicinsku potkovanost i diplomatske veštine, pa je sreća što je i lekarka i diplomata.

Rođena 1956. u Pensilvaniji, Debora Berks studirala je hemiju, a potom medicinu. Početkom osamdesetih godina pristupila je američkoj vojsci, gde je dogurala do čina poručnika. Ono što je, međutim, obeležilo njenu karijeru jeste borba protiv side i naučni rad na vakcini protiv te bolesti, a za to vreme joj je mentor bio Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti.

Nakon naučne, usledila je politička karijera u Ministarstvu spoljnih poslova. Bivši američki predsednik Barak Obama imenovao ju je 2014. za specijalnu izaslanicu i šefa američke Inicijative za globalnu borbu protiv side, gde je prema rečima Paula Cajca, s kojim je tada sarađivala, pokazala čvrstinu, inteligenciju i sposobnost da progura odluke uprkos otporima, vešto manevrišući između predstavika obe partije, ali i između brojnih ministarstava i uprava.

Foto: Oliver Contreras / EPA;

Manevrisanje umesto direktnog sučeljavanja

Na sadašnjoj funkciji Berks očigledno igra na kartu veštine manevrisanja i sve podređuje cilju da spasi što više života, smatrajući da taj cilj pre može da ostvari tako što neće korigovati predsednika u njegovim izjavama, ili će to činiti samo izokola. Nedostak takve strategije je što je neprekidno izložena pritiscima, kaže njen kolega epidemiolog.

Dok su nekoliko uprava i proizvođač sredstva za dezinfekciju “Lizol” odlučno reagovali odman nakon pomenute Trampove konferencije za štampu, upozoravajući na opasnost od bilo kakvog vida unošenja sredstava za dezinfekciju u organizam, Berks nije bila u prilici da izda takvo saopštenje. U intervjuu Si-en-enu odlučno je odbila da to učini, dodavši da je još na brifingu jasno stavila do znanja da ni svetlost, ni sredstva za deninfekciju ne dolaze u obzir kao terapija.

Pročitajte još

Krajem marta, Berks je navukla nezadovoljstvo kada je u intervjuu za “Christian Broadcasting Network” hvalila predsednika zbog poznavanja naučne literature, detalja i podataka”.

Uprkos kritikama, ona u borbi američke vlade protiv pandemije treba da ima mesto za stolom, ocenjuje Cajc, čak i ako uticaj kupuje laskanjima. Zajedno sa bivšim mentorom Entonijem Faučijem, ona je krajem marta odvratila predsednika od prvobitnog plana da pokrene privredu već od Uskrsa, a stoji i iza Trampove odluke da uputi kritiku na račun republikanskog guvernera Džordžije zbog ublažavanja mera protiv korone još krajem aprila.