Demonstranti u Kragujevcu: Predsedniče, kakvim sudom sudite, takvim će vam biti suđeno 1Foto: Stanislav Milojković

U Kragujevcu su i sinoć treštale šerpe, lonci, poklopci, varjače i drugo posuđe, te pucale petarde i pištale pištaljke…

…Ali ne samo na terasama i prozorima stambenih zgrada u gotovo svim ovdašnjim naseljima, no i na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije, a usred Miloševog venca (dvorskog kompleksa knjaza Miloša), u kojem je i bukvalno, u prvoj polovini 19. veka, stvorena moderna država Srbija, i gde se, na poziv Građanskog otpora, u 20.05, po drugi put tokom minule sedmice okupilo više desetina Kragujevčana koji su, pravljenjenjem buke, nastavili još početkom prošle godine započete proteste protiv diktature režima Aleksandra Vučića, ali i nesposobne i neodgovorne gradske vlasti.

– Ćuvam ovaj poklopac od 90-tih prošloga veka, od kada traje ova borba, a trajaće sve dok se ne skloni i ovaj diktator sa vlasti. Mislim da je ova borba poslednja i da je slobodarska. Tako mislim, jer očekujem da će narod da se ujedini, krajnje je vreme za to, rekla je novinarima sinoć na Đačkom trgu kragujevačkja penzionerka Dragana Milutinović koja je na protestu lupala u poklopac koji je, prema njenim rečima, preživeo i demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića.

Njen ispisnik Bogoljub Đorđević na protestu je duvao u puštaljku i nosio transparent na kojem je, prenela je agencija Beta, pisalo: “Predsedniče, kakvim sudom sudite, takvim će Vam biti suđeno“.

Većina demonstranata očekivala je da će i sinoć – što je do početka godine bila ustaljena praksa – i kao i dve večeri pre toga (prošlog četvrtka) , sa Đačkog trga opet da se krene u protestnu šetnju ulicama u centru grada, ali ih je aktivista Građanskog otpora Nebojša Veljković podsetio da je još uvek zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi, i da ne bi trebalo praviti probleme policiji koja je, kako je rekao, bila korektna gotovo godinu i po dana,  koliko protesti u Kragujevcu, s kraćim prekidima, traju.

Pozivajući građane da se raziđu, da “neko ne bi uhapšen”, Veljković je primetio da nije normalno da je i dalje na snazi zabrana okupljanja, ako je izborni postupak nastavljen…

Nov protest Kragujevčana protiv diktature Aleksandra Vučića najavljen je za narednu subotu, do kada će se, kako se očekuje, znati koje stranke su se definitivno opredelile za bojkot predstojećih izbora, a koje su, pak, odlučile da na njima učestvuju.

– Svi zajedno staćemo na jednu stranu, kao i do uvođenja vanrednog stanja, i nastavićemo sve do izbora, možda i kasnije, poručili su organizatori sinoćnog protesta u šumadijskoj prestonici.

Buđenje uspavanog pravosuđa

Prošlog četvrtka, pobunjeni Kragujevčani su od Đačkog trga do centra grada stigli u organizovanoj koloni, sve veme praveći buku usput kojom su im, sa terasa i prozora zgrada, otpozdravljali brojni sugrađani. Šetnja je okončana na Trgu Vojvode Radomira Putnika, ispred Palate pravde, gde je priređen višeminutni koncert “za šerpe, lonce, poklopce, varjače, pištaljke, bubnjeve i doboše”, za buđenje uspavanog kragujevačkog i srpskog pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari