Vesti

1

Dveri će bojktovati izbore, Obradović započeo štrajk glađu ispred Skupštine

Autor: IG

Izvor: Beta

Dveri će bojktovati izbore, Obradović započeo štrajk glađu ispred Skupštine

Izvor: Foto: Beta/Miloš Miškov


"Ostajemo aposolutno verni bojkot kampanji na svim nivoima i nastavljamo sa buntom protiv ove nedemokratske, kriminalne vlasti koju smo započeli prethodnih dana", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ocena Dveri je da su izbori 21. juna antidemokratski, protiuvstravni, zdravstveno nebezbedni i da ne postoji nijedan razlog kojim bi se moglo opravdati održavanje tih izbora.

Obradović je najavio da Dveri završavaju pasivni bojkotom i prelaze na aktivni bojkot i pobunu protiv aktuelne vlasti.

On je istakao da se danas na sednici Skupštine Srbije sprema novi državni udar izmenom dva zakona o izborima i to 45 dana pred njihovo održavanje - zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

"To je direktno kršenje ustava, to nije zabeleženo u nijednoj evropskoj demokratiji. Nigde se ne menjaju zakoni ni u izbornoj godini, a kamoli da imate isti izborni proces koji se odvija po dva različita izborna zakona - po jednom počinje, a po drugom se završava", rekao je Obradović.

Kazao je da time "ovaj skandalozni režim" ne preza ni od čega i pokazuje da je spreman na rušenje Ustava i kompletnog pravnog sistema.

"Po jednom zakonu Aleksandar Vučić je raspisao izbore pre pandemije. Skupljali su potpise njima omiljena opozicija i predali ih po jednom zakonu, a dana se ti zakoni menjaju i od sutra će izborna komisija da raspiše novi rokovnik izbornih radnji po drugom zakonu i izbori će se do kraja sprovoditi po drugom zakonu", rekao je Obradović.

Lider Dveri pozvao je predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da promeni odluku o izlasku na izbore i da ih ipak bojkotuje.

 

Štrajkujem glađu na prvom mestu zbog očuvanja KiM u sastavu Srbije

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović započeo je štrajk glađu ispred Skupštine Srbije nakon konferencije za novinare koju je održao u holu te institucije.

On se time pridružio samostalnom poslaniku Miladinu Ševarliću, koji je jutros počeo štrajk glađu jer nema mogućnost da, kako je naveo za N1, pridobije poslanike u Skupštini da se raspravlja o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Obradović je napisao na Tviteru da veruje da neće biti jedini koji se pridružio Ševarliću.

"Ne samo zbog očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali na prvom mestu zato. A onda i zbog kršenja Ustava, rušenja demokratije i odlaganja izbora", napisao je lider "Dveri".

On je rekao za N1 da je "ljudski da sednu za isti sto i da razgovaraju".

"Moramo se dogovoriti ako smo ljudi…Ne možemo da se okupljamo oko Aleksandra Vučića, možemo da se okupimo oko Ustava, zakona, demokratije. Ne može Vučić da određuje, da on komanduje", rekao je Obradović.

On je dodao da je štrajk glađu nešto najnormalnije što je mogao da uradi, a što su od njega zahtevali poslednjih meseci.

 

Dveri će tražiti od Ustavnog suda prekid izbornog procesa

Lider Dveri Boško Obradović najavio je da će taj pokret, ako promene izbornih zakona budu usvojene u skupštini i Republička izborna komisija sutra raspiše izbore, uputiti Ustavnom sudu zahtev za vanredni pravni lek, za hitan prekid izbornih radnji i ocenu ustavnosti i zakonitosti dva zakona i izbornog procesa.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije Obradović je rekao da će, ako Ustavni sud preskoči da po hitnoj proceduri rešava najvažnija državna pitanja i bude i dalje u "samoizolaciji", smatrati da Srbija više nema Ustavni sud, te će morati da se obračunaju sa takvim "antiustavnim Ustavnim sudom Srbije".

Komentarišući predložene izmene zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima o kojima danas odlučuje Skupština Srbije, Obradović je rekao da su potpisi za izbore već prikupljani po još aktuelnom zakonu samo uz overu notara, što je za neke bilo otežavajuće zbog nedovoljnog broja notara.

On je ocenio da je cilj promene zakona kojim će biti omogućeno da se potpisi overavaju i u matičnim službama opština i uz pomoć sudova, da što više "lažne opozicije" prikupi potpise i izađe na izbore.

Obradović je pozvao sve da ne učestvuju na Vučićevim "lažnim, ustavorušiteljskim i izdajničkim izborima" 21. juna jer je njihov cilj priznanje lažne države Kosovo.

Najavio je da će narednih dana Dveri izneti novi program za "dan posle" koji će objasniti u kom pravcu će ići njihove dalje aktivnosti.

Rekao je da ne može da ostane u ni u kom "kilavom savezu" ili nekakvom savezu koji je za pasivan bojkot u kom se sedi kući i tvituje protiv kriminalaca koji su, na primer, kako je kazao, noćas palili kuću predsednika Vojnog sindikata Sloga iz Ministarstva odbrane Dejana Pavlovića.

"Ja postavljam pitanje kako ćemo da odbranimo Dejana Pavlovića kojem je noćas paljena kuća u kojoj je, pritom, bio i srećom izbegao da bude žrtva, kao što je to izbegao (novinar) Milan Jovanović iz Grocke. Kako ćemo mi da zaštitimo Milana Jovanovića,Mariju Lukić, Aleksandra Obradovića ili Dejana Pavlovića", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima to nije moguće tvitovanjem i drugim pasivnim sredstvima, a kako je istakao, spreman je za saradnju sa svima koji su za aktivni otpor, što znači sve "gerilske aktivnosti" protiv ove vlasti.

Rekao je da želi da izađe i da se pogleda u oči sa onima koji misle da je moguće paliti kuće Milana Jovanovića i Dejana Pavlovića da vidi dokle je granica do koje su oni spremni da idu i gde je granica do koje "smo mi" spremni da ih pustimo da idu.

"Poštovani građani Srbije, ušli su vam na krovove vaših zgrada neovlašćeno plaćenici Srpske napredne stranke, huligani koji ne žive u vašim zgradama. Tamo su palili baklje i vatromete, puštali ozvučenje, uzurpirali vašu zgradu. Sledeći korak je da vam uđu u stanove i da šamaraju i vas i vašu decu, ako eventualno drugačije mislite od ove vlasti. Kada je vreme da se pobunimo: sada ili kada nam budu ušli u stanove? Ja mislim da je kasno kada nam budu ušli u stanove", rekao je Obradović.

Obradović je danas saopštio da će Pokret Dveri bojkotovati izbore koji su najavljeni za 21. jun.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

eks

Obradović - očajnik, izgubljen u svemiru. Srbiji nedostaje ozbiljna opozicija, a ne klovnovska i huliganska. Svaka stranka može postići mnogo više iznošenjem svog programa i odgovorom na pitanja o odnosu prema NATO okupatorima, prema migrantima i mnogim drugim pitanjima, što gradjane Srbije više interesuje od suvih parola o "diktaturi" , od vredjanja i pravljena siledžijskih ispada. Ali, nema ko da ih nauči suptilnim metodama. Sve se svodi na nasilje, a to ne prolazi. Metode CIA, CANVAS i slično - to neće ljudi .