Capital.ba

Turizam u SBK na koljenima, privrednici ogorčeni na vlast

10.05.2020. / 12:16

TRAVNIK – Posjeta turista bh. planini Vlašić tokom ljetnog perioda bila je zadovoljavaća proteklih godina, a zbog koronavirusa hotelijeri i ugostitelji su prepušteni sami sebi te čekaju spas turizma u Srednjobosanskom kantonu.

Da je turizam jedna od najviše pogođenih grana zbog koronavirusa pokazuju i fotografije s bh. planine Vlašić. Zatvoreni ugostiteljski objekti na Babanovcu, Eko-Fis Vlašić te pusta priroda bez posjetilaca je najbolji pokazatelj da bh. planina koja je i ljeti nudila kvalitetan sadržaj i ugostiteljsku ponudu zbog koronavirusa dosta ispašta.

Vlada Srednjobosanskog kantona raspisala je javni poziv za privrednike kojima je zabranjen rad odlukama Federalnog i kantonalnog kriznog štaba kako bi im se obezbjedila sredstva za subvencioniranje 50 posto najniže neto plate za mjesec april 2020. godine definisane Opštim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406,00 KM.

Direktorica Sportsko-rekreativnog centra Romari Ivana Rajković je kazala da je pojedinačna pomoć Vlade SBK sektoru turizma izostala u svakom pogledu.

Radi se o djelatnostima koje su prve i najteže stradale, a koje će prema svemu sudeći posljednje započeti sa radom i ostvarivanjem bilo kakvih prihoda. Moram naglasiti da sam ogorčena spram odnosa cjelokupne Vlade SBK prema sektoru turizma uopće, koji posljednjih godina bilježi odlične uspjehe i rezultate u Srednjoj Bosni. Očekivali smo konkretnu pomoć Vlade SBK turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti. Međutim, veliki broj turističko-ugostiteljskih poduzeća neće moći ostvariti niti predloženu pomoć koja je mizerna i najmanja u Bosni i Hercegovini te podrazumijeva podršku za samo jedan mjesec poslovanja uz svega 50 posto financiranje minimalne plaće“, kazala je Rajković.

Dodala je da će predloženim mjerama Vlade SBK glavni dio financijskih obaveza morati snositi poslodavci te da on lično smatra da to nisu nikakve mjere pomoći ako se gleda pomoć koju imaju poslodavci u drugim kantonima.

U razgovoru za Klix.ba direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miro Matošević je kazao kako je turizam u teškom stanju te da će, ukoliko se stanje brzo ne riješi, teško odgovoriti na izazove u cilju promocije i realizacije konkretnih programa oporavka turizma.

O našoj situaciji pismeno smo obavijestili Vladu SBK i zaista se nadamo konkretnoj pomoći. Što se tiče ljetne turističke sezone u SBK, situacija je još uvijek apsolutno neizvjesna i u drugim razvijenijim državama pa tako i kod nas jer poslovanje u ovim djelatnostima doslovno ne ovisi o turističko-ugostiteljskim poduzećima već o mjerama nadležnih institucija koje su vezane za početak i način poslovanja turističko-ugostiteljskih poduzeća kao i bilateralnih razgovora na razini država vezano za otvaranje granica i promet putnika između država“, izjavio je Matošević.

Dodao je da ih raduju najavljene investicije u turizmu kod mnogih preduzetnika u Srednjoj Bosni kako bi se što kvalitetnije i bolje prilagodili novonastaloj situaciji u smislu ispunjavanja svih preduslova koji će pred njih biti postavljeni u cilju zaštite posjetitelja i turista.

Također, brojna poduzeća planiraju realizaciju novih različitih programa i pojedinačnih i skupnih koji će osigurati kvalitetne sadržaje u destinaciji a u skladu sa epidemiološkim zahtjevima. S obzirom na najavljene mjere drugih država, teško možemo očekivati priliv stranih gostiju u ljetnom periodu te ćemo naše aktivnosti usmjeriti na domaće tržište kako bismo bar donekle ublažili dosadašnje negativne rezultate u poslovanju turističko-ugostiteljskih poduzeća. Ono što bih preporučio jeste da naše državne institucije otvore bilateralne razgovore sa susjednim državama u cilju fluktuacije turista između država u cilju ostvarivanja zajedničkog interesa u turizmu npr. osigurati građanima Bosne i Hercegovine mogućnost ljetovanja na Jadranskoj obali kao vid pomoći hrvatskom turizmu, ali isto tako da se građanima Republike Hrvatske osigura boravak u Bosni i Hercegovini“, pojašnjava on.

Ističe da je to posebno važno za uspješnost poslovanja u zimskoj turističkoj sezoni u Bosni i Hercegovini jer najveći broj stranih gostiju u zimskom periodu na bh. planine upravo dolazi iz Republike Hrvatske gdje postoji ogromna potražanja za zimskim turizmom čime bi prema procjenama Matoševića mogli ozbiljnije započeti sa oporavkom turizma u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način obje države bi imale koristi, a radi se o državama koje su s obzirom na svjetske razmjere relativno blago zahvaćene pandemijom. Naravno, da se ove mjere mogu i moraju realizirati u skadu sa prioritetnom zaštitom zdravlja putnika, turista i domaćeg stanovništva“, zaključio je Matošević.

klix

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!