10. maj  2020. 08.30  | Izvor: Tanjug

Fauči i još dva člana kriznog štaba SAD u samoizolaciji

VAŠINGTON -

Tri ključna člana američke radne grupe za borbu protiv korona virusa, među kojima i glavni savetnik Bele kuće Entoni Fauči, nalaze se u samoizolaciji, nakon što su bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na Kovid-19.

Pored Faučija (79) u karantinu su direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Robert Redfild (68) i komesar Uprava za hranu i lekove ( FDA) Stiven Han (60), prenosi AP.

Nacionalni institut za alergologiju i infektivne bolesti, čiji je Fauči direktor, saopštio je da je on testiran i da je negativan na korona virus, kao i da će nastaviti da se redovno testira.

U saopštenju se dodaje da je on pod relativno malim rizikom zbog stepena izloženosti.

Ističe se i da će Fauči raditi od kuće, a da će ići u Belu kuću po pozivu uz sve neophodne mere predostrožnosti.

Redfildov portparol rekao je juče za Vašington post da će "raditi od kuće naredne dve nedelje" nakon što je u sredu bio u susretu sa osobom u Beloj kući koja ima virus, dodajući da je u pitanju bila "izloženost niskog rizika".

Samo nekoliko sati ranije, Uprava za hranu i lekove saopštila je da će njen komesar Stiven Han provesti dve nedelje u samoizolaciji nakon što je bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na Kovid-19.

"Han je odmah testiran na korona virus a rezultat je bio negativan", saopštio je portparol FDA Majkl Felberbaum.

Sva tri zvaničnika trebalo je da u utorak svedoče pred senatskim odborom koji razmatra korake koje pojedinačne države i federalna vlada preduzimaju u otvaranju kompanija i škola, koje su zatvorene u pokušaju da se suzbije širenje virusa.

Portal Politiko objavio je da je Han došao u kontakt sa Kejti Miler, sekretarkom za štampu američkog potpredsednika Majka Pensa.

Milerova, koja je supruga jednog od Trampovih visokih savetnika, u petak je dobila pozitivan rezultat testa, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg širenja virusa u najužem krugu predsednika.

Prema izveštajima u medijima, pozitivan je još jedan Pensov saradnik.

Prema više medijskih izveštaja, lična asistentkinja Ivanke Tramp, ćerke i savetnice predsednika Donalda Trampa, takođe je pozitivna na Kovid-19.

Kako prenosi CNN , ona je skoro dva meseca radila od kuće i nedeljama nije bila u kontaktu sa Ivankom Tramp.

Tagovi