Svijet

Obama: Trampova bitka sa pandemijom "haotična katastrofa"

Obama: Trampova bitka sa pandemijom "haotična katastrofa"
Foto: Tanjug/AP | Obama: Trampova bitka sa pandemijom "haotična katastrofa"

VAŠINGTON - Bivši predsjednik SAD Barak Obama rekao je da je način na koji se sadašnji predsjednik Donald Tramp bori sa pandemijom korona virusa "apsolutna haotična katastrofa".

Obama se do sada držao podalje od čitave situacije, čak i kada je Tramp njega i njegovu vladu krivio za mnoge probleme, uključujući i manjak zaštitne opreme koja je bila potrebna u ratu protiv pandemije u kojoj je život izgubilo oko 80.000 Amerikanaca, navodi agencija Rojters.

Međutim, prema neimenovanom izvoru, Obama je sazvao članove Alumni asocijacije, 3.000 članova svoje nekadašnje administracije, i pozvao ih da podrže demokratskog predsedničkog kadidata Džona Bajden , koji će pokušati da smjeni Trampa na izborima 3. novembra.

Prvu informaciju o Obaminom pozivu objavile su Jahu njuz, a Rojtersu je potvrđeno iz neimenovanog izvora. Obama je rekao i da su izbori "toliko važni zato što to zašta se borimo nije samo pojedinac ili politička partija".

"Ono protiv čega se borimo jeste ovo što već predugo traje, protiv sebičnosti, podijeljenosti, grupisanja i toga da druge vidimo kao neprijatelje, onoga što postaje sve jači impuls američkog života", rekao je Obama.

On je dodao i da je to sve razlog zbog čega je odgovor na krizu izazvanu pandemijom tako anemičan i traljav.

I najbolje vlade se ne bi izborile sa načinom mišljenja "to nije za mene" i "dođavola svi drugi", naglasio je Obama i dodao da će zbog svega toga posvetiti vrijeme, koliko god to bude u njegovoj moći, podršci Bajdenu.

Obamin kabinet odbio je da komentariše ovu informaciju, a Bela kuća, s druge strane, saopštila je da je Trampov pristup pandemiji bez presedana i da je "spasao mnoge živote".

"Dok su demokrate organizovale lov na vještice, predsjednik Tramp je prekinuo letove za Kinu. Dok su demokrate podsticale masovno okupljanje, predsjednik Tramp je uvodio primjenu zaštine opreme, respiratora i testiranja širom zemlje", rekla je portparol Bijele kuće Kejli Mekenani.

Prema posjlednjim anketama, predsjednička trka između Trampa i Bajdena je veoma tijesna, s tim da Bajden vodi u nekoliko država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije