Najnovije vesti
Vesti Svet
SPLETKE, UCENE I INTRIGE Tiranin i njegova supruga protiv rođaka tajkuna: Zvuči kao zaplet iz sapunice, ali ova drama preti da SRUŠI REŽIM

SPLETKE, UCENE I INTRIGE Tiranin i njegova supruga protiv rođaka tajkuna: Zvuči kao zaplet iz sapunice, ali ova drama preti da SRUŠI REŽIM

Prkosni tiranin i njegova bezobzirna supruga sukobljavaju se sa rođakom tajkunom oko kompanija vrednih milijade dolara. Iako ovo na prvi pogleg deluje kao zaplet uzbudljive televiziske sapunice, Sirijci ovih dana spletke pomenute porodice prate u "drami iz stavrnog života" koja je potresla zemlju i region.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Al Asad Asma Foto: Profimedia
Al Asad Asma

Glavne uloge pripadaju sirijskom lideru Bašaru al Asadu i prvoj dami Asmi al Asad, ali je zvezda šoua postao predsednikov rođak Rami Makluf koji je prošle nedelje učinio nezamislivo - javno je izneo prljav veš inače tajnovite i nedokučive porodice.

Najbogatiji čovek Sirije objavio je na Fejsbuku dramatične videe u kojima je otkrio da je njegov rođak takođe učinio nešto nezamislivo - poslao je tajnu policiju da zapleni tajkunovu imovinu i zatvori njegove kompanije.

Time je Mukluf razotkrio razdor između najmoćnijeg i najbogatijeg čovek u zemlji koji sada preti opstanku samog režima i stvara procep u vadajućoj sekti Alavita. Kao i obično, koplja će se najverovatnije slomiti na leđima običnih Sirijaca.

Bez trunke ironije, Mukluf se hvalio da je godinama finansijski podržavao zloglasne sirijske snage bezbednosti koje su tokom decenijskog rata mučile i ubile hiljade ljudi, a zatim se u videu požalio da je prema njegovim zaposlenima tokom racije postupano na "nehuman način".

- Svi smo bili šokirani tim videima. Čak i moji alavitski prijatelji. Dogovor je bio da Asad vodi politiku i bezbednost, a Mukluf finansije zemlje. To je bio pakt. Šta će se sada desiti? - pita se Monir Nabilsi, advokat sa severa zemlje.

Foto: Profimedia

Dva Muklufova video snimka prvo su zazvala salvu podsmeha i parodija zbog svog melodramatičnog tona, ali su se prethodnih dana mogle čuti izjave moćnih Sirijaca koji sugerišu da je situacija vrlo ozbiljna.

Jedan od njih je Firan Tlas, sin bivšeg ministra odbrane, koji je rekao da iza svega stoji sukob Muklufa sa Asadovom suprugom i njegovim mlađim bratom Maherom, prenosi "Gardijan".

- Neprestano je govorio Asadu da ne dozvoljava Asmi i Maheru da troše previše novca. Muklufove reči su sada napravile razdor među Asadovim pristalicama. Većina i dalje podržava režim, ali su mnogu stali na stranu predsednikovog rođaka - rekao je Tlas.

Sve ovo se dešava u nedelji kada je Rusija prvi put javno kritikovala svog saveznika Asada, nestrpljiva da naplati svoje petogodišnje investiranje u njegov režim. Zbog toga mnogi ocenjuju da se Asad nameračio na kompanije svog rođaka kako bi se odužio Moskvi.

Oni koji su stali na Muklufocu stranu, sada kritikuju Rusiju ističući da ona sponzoriše "razdor".

- Ko sada odustane, gubi. Bašar želi krljučeve od riznice, ali mora da zaobiđe Muklifa i Putina kako bi ih dobio - rekao je jedan član klana alavita koji živi u izgnanstvu.

Mnogima se sada Asadova prava porodična kuća čini još jednako neverovatnom kao verzija o kojoj se godinama nagađalo.

Pročitajte još

- Tu kuću su Sirijci zamišljali kao mesto hijerarhijskih potesa, ljubavnica, atentata i intriga. Izgleda da je sve to istina, i mnogo više - rekao je Fadi Nuralah, radnik iz Alepa.

Većina, uključujući Tlasa, smatra da je ova naizgled porodična drama uvod u promenu režima. Međutim, ma koliko Rusija bila nezadovoljna Asadom, svesna je da bi promena režima izazvala veliku nestabilnost.

Do tada će Sirijci moći da "uživaju" u drugoj sezoni sapunice, najverovatnije sa Rusijom kao stalnim članom glumačke postave.