');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

LEPE VESTI U Severnoj Mitrovici tokom vanrednog stanja ROĐENO 70 BEBA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je večeras da je u porodilištu u Severnoj Mitrovici za vreme vanrednog stanja rođeno 70 beba, 28 beba više nego u istom periodu prošle godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Beba Foto: Profimedia / RAS Srbija
Beba

U dnevnom izveštaju na Instagramu o situaciji u srpskim sredinama na KiM tokom pandemije korona virusa, Đurić navodi da su u opštinama Gnjilane i Istok nabavili i distribuirali neophodne lekove i hranu građanima.

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 9. мај 2020. године: ⠀⠀⠀ 1 - Новооболело лице у српским срединама. До данас је укупно оболело 113 особа, излечене су 83, а преминуло је 9 лица. Оболели су из Косовске Митровице (43), Звечана (25), Лепосавића (23), Зубиног Потока (22). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (5), Студентски центар Косовска Митровица (15), КЦ Крагујевац (1). ⠀⠀⠀ - 1 новооболело лице је из Лепосавића. 4 лица су излечена: 3 из Косовске Митровице и 1 из Зубиног Потока. 35 лица из општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић је тестирано (укупно тестирано 1263). У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа није било прегледа у COVID-19 амбуланти. Свакодневно радимо на утврђивању контаката свих заражених лица. ⠀⠀⠀ - У општинама Гњилане и Исток набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове и храну грађанима. У општини Звечан смо поделили лекове и пелене за 77 лица. У Лепосавићу смо успешно одговорили на 174 захтева за набавку лекова и хране. У општинама Косовска Каменица, Штрпце, Грачаница Обилић и Вучитрн обезбедили смо и поделили брашно, храну и лекове за већи број лица. ⠀⠀⠀ - У породилишту у Косовској Митровици за време трајања ванредног стања рођено је 70 беба, 28 беба више него у истом периоду прошле године. ⠀⠀⠀ - Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа.

Ðurić navodi i da je u većinski srpskim sredinama na KiM registovan jedan novi slučaj korona virusa, čime je ukupan broj obolelih od početka pandemije u tim oblastima porastao na 113.

U izveštaju Ðurić dodaje da je jedno novoobolelo lice iz Leposavića.

Pročitajte još

Direktor Kancelarije za KiM ističe da opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova.

"U opštini Zvečan smo podelili lekove i pelene za 77 lica. U Leposaviću smo uspešno odgovorili na 174 zahteva za nabavku lekova i hrane. U opštinama Kosovska Kamenica, Štrpce, Gračanica Obilić i Vučitrn obezbedili smo i podelili brašno, hranu i lekove za veći broj lica", navodi Đurić.