Obavljena smena posade u Lisabonu: Novi pomorci na brodu “Budva” na kome je zaplenjeno 500kg kokaina

NovostiOnline/ B. Dabić

09. 05. 2020. u 18:49

Danas posle podne u Lisabonu obavljena je smena kompletne posade teretnog broda “Budva” na kome je proteklog vikenda nemačka policija zaplenila 500 kilograma kokaina

Обављена смена посаде у Лисабону: Нови поморци на броду “Будва” на коме је заплењено 500кг кокаина

Brod "Budva" na kome je zaplenjeno pola tone kokaina

Danas posle podne u Lisabonu obavljena je smena kompletne posade teretnog broda “Budva” na kome je proteklog vikenda nemačka policija zaplenila 500 kilograma kokaina. Ovo je potvrđeno Novostima u kompaniji Barska plovidba u čijem vlasništvu je brod “Budva”. Na teretnom brodu za rasute terete su 23 člana posade, svi crnogorski državljani.


Kompanija Barska plovidba prošle sedmice se odlučila na zamenu komplentne posade u Portugalu, gde se brod danas nalazi ploveći iz luke Hamburg ka Nigeriji .


Kompanija “Barska plovidba” u saradnji sa Montenegro Airlines organizovala je vanredni let iz Podgorice ka Lisabonu.

Povratak iz Lisabona za Podgoricu, 22 člana posade koji su iskrcani planiran je za večeras.


Novostima je rečeno, da će vanredni let biti iskorišćen da se sa posadom broda “Budva” u Crnu Goru vrate crnogorski državljani koji su zbog pandemije ostali u Portugalu.


Iz Barske plovidbe prethodnih dana su objasnili da pomorci koji su do danas bili na brodu “Budva”, njih 22, angažovani su duže nego što je ugovorom definisano, a razlog je pandemija korona virusa zbog koje nije bilo moguće ranije slati smenu.


Upitani, da li zaplena droge na brodu “Budva” razlog da kompanija iskrca kompletnu posadu, u Barskoj plovidbi su to negirali.



Podsetimo, prošlog vikenda nemačka policija je na brodu “Budva” zaplenila pola tone kokaina, a zbog sumnje da je švercovao drogu uhapšen je pomorac iz Bara Mladen Radulović (45). Procenjuje se da je vrednost droge oko 50 miliona evra.


Zaplena je potvrdila operativna saznanja nemačke policije, koja sarađuje sa kolegama iz Amerike i drugih evropskih zemalja, kao i crnogorskom policije.


Na dan kad je droga zaplenjena mediji prenose da su inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) pre više od dva meseca sa partnerskim službama podelili informaciju o pripremi krijumčarenja pola tone kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.



VEĆA VREDNOST ZAPLENjENE DROGE NEGO BRODA


Pretresom broda u Hamburgu u jednom od delova teretnog prostora, sakriven iza pregrade koja ima metalni poklopac osiguran sa desetak velikih šarafa, pronađeno je ukupno 500 kilograma kokaina upakovanog u vodootporne vreće. Prema pisanju nemačkih medija, tu su bili i konopi, plutače i GPS predajnik, pa je policija zaključila da droga uošte nije ni trebalo da stigne u Hamburg, već da pre toga bude izbačena sa broda u more tokom njegovog prolaska pored holanske i nemačke obale, a trebala je biti pokupljena brzim gliserima.


  Za sada se zna da je droga na teretni brod “Budva” ukrcana u brazilskoj luci Santos, zajedno sa rasutim šećerom koji je crnogorski brod prevezao za luku Kazablanka. Šećer je iskrcan u Maroku, a na brodu je ostalo skriveno pola tone droge, koju je u Hamburgu zaplenila nemačka policija.


Sem Radulovića koji je uhapšen u Hamburgu, za sada niko od ostalih članova posade nije osumnjičen za šverc kokaina koji su nemačka policija i carina pronašli na brodu Budva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije