Stefanović: Nasilje neprihvatljivo, Rističević nije imao nož

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je nasilje apsolutno nedopustivo i demantovao navode na društvenim mrežama da je poslanik Marijan Rističević imao nož što je pokušaj, kako kaže, da se od žrtve napravi zlikovac.

Nebojša Stefanović je za TV Prva rekao da svako ko nasiljem krši zakon treba da odgovara bez obzira da li je u pitanju narodni poslanik ili običan građanin.

Policija je juče, po nalogu nadležnih državnih organa, privela petnaest osoba koje su učestvovale u incidentu ispred Skupštine.

Stefanović je rekao da je nedopustivo da Boško Obradović, koji bi kao poslanik trebalo da ima veću svest, juče napadne Marijana Rističevića ispred Skupštine, a još strašnije je što danas "pričom o nožu" pokušavaju od njega da naprave zlikovca.

"Jasno se vidi na snimku da Rističević u ruci drži privezak od ključa od kola, koji ‘Škoda’ daje svakom kupcu, ali priču da je to nož namerno je plasirala grupacija oko Dveri i Saveza za Srbiju. Pokušavajući da hiljadu puta ponavljajujući tu laž, od žrtve, od nekoga koga su tukli, bacili na pod, ugrozili njegovu bezbednost, naprave zlikovca", rekao je Stefanović.

Na pitanje zašto Obradović nije uhapšen, Stefanović je rekao da ga štiti poslanički imunitet.

"Narodnog poslanika ne možete uhapsiti ukoliko nije zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je zaprećena kazna manja od pet godina zatvora, što nije ovde u konkretnom slučaju. Međutim, to ne sprečava Tužilaštvo ako u tome što je on učinio ima obeležja nekog krivičnog dela, ni policiju i prekršajni sud da mu pišu prekršajnu prijavu", rekao je ministar.

"Niko ne sme da bude zaštićen" 

To jeste put i pozivam državne organe da uvek rade svoj posao, tu niko ne sme da bude zaštićen, makar bio poslanik, ministar policije ili bilo šta, pripada vlasti ili opoziciji, naveo je Stefanović.

"Ne može neko samo zato što je političar opozicije da razmišlja kako je njemu sve dozvoljeno, jer ako mu nešto pišete onda ugrožavate opioziciju i misli da može da radi šta god hoće. Postoji vladavina prava, svako ko krša zakon treba da odgovara", rekao je on.

Nasilje je, navodi Stefanović, slika i prilika jednog dela opozicionih političara.

"To stalno radi Marinika Ttepić, kojoj se u Moroviću od farme koka nosilja priviđa fabrika droge, drugog dana lažira izveštaj Raša tudej, a danas su izmislili ovo, pored nasilja, ovo je vrsta hibridnog rata", ocenjuje Stefanović.

"Očekujte uvek jasan i ozbiljan odgovor države" 

Podsetio je da je juče zbog napada na Rističevića privedeno 15 osoba i da su posle saslušanja u prekršajnom sudu pušteni do ročišta.

"Mnogo puta smo upozorili ljude, mislim da je policija i blago postupala, ali kod ovakvih situacija, kada "prevrši dara meru" ne sme se dozvoliti da neko trpi nasilje. Gde to ima da napadate nekog jer vam se ne sviđa njegovo političko mišljenje Oni su to već jednom uradili sa novinarima ispred TV Pink, pa Maji Gojković, upadali u RTS, tukli narodne poslanike. Prosto više nema smisla da bilo ko razmišlja da će nasiljem bilo šta da reši i očekujte uvek jasan i ozbiljan odgovor države na to", rekao je Stefanović.

Stefanović podvlači da je iznenađen kaka niko od profesionalnih udruženja ne osudi te fašističke metode, po kojima kad vam se en sviđa nečije mišljenje, vi ga prebijete.

"Kako da objasnimo deci da je nasilje nedopustivo kad se jedan poslanik tako ponaša, i ne samo to, nego i ohrabruje druge da čine. Možda sam naivan, ali zaista se nadam da to više neće biti metoda političke borbe. Ko je od lidera iz tog dela opozicije osudio nasilje? Niko! Pozivam građane da ne učestvuju u nasilju jer oni obično žrtvuju druge ljude, a oni se povuku i zaštite svojim funkcijama", zaključio je Stafanović.

I Marijan Rističević odbacio je spekulacije da je juče kod sebe imao nož već je, kaže, imao ključeve. Reč je o ključevima, njegovog automobila, marke škoda, što se, kaže vidi i na snimku. 

Predsednik Dveri Boško Obradović, nekoliko poslanika i simpatizeri stranke "blokirali" su u petak stepenište na ulazu u Skupštinu Srbije.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво