09. maj  2020. 19.02  →  22.47 | Izvor: FoNet, Tanjug

Tramp: Koronavirus će nestati i bez vakcine

VAŠINGTON -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da će korona virus nestati i bez pronalaska vakcine, prenosi Hafington post.

"O vakcinama mislim isto što i o testovima. Ovo oboljenje će nestati bez vakcine. Otići će i posle nekog vremena nadam se da ga više nećemo videti", rekao je Tramp na konferenciji za medije u Beloj kući, posle sastanka sa kongresmenima iz Republikanske stranke.

donald, tramp, predsednik, amerike, sad, usa

Istakao je da će se virus, možda, još neko vreme širiti pre nego što nestane, dodavši da možda i neće, ali je poručio da je potpuno siguran da će zdravstveni radnici uspeti da se izbore s njim.

Na pitanje novinara na čemu zasniva tvrdnje da će virus biti pobeđen bez vakcine, Tramp je rekao da se oslanja na ono što govori struka, koja smatra da će virus nestati.

Problem je, navodi Hafington post, što to nije rekao niko od lekara i epidemiologa, a vodeći američki stručnjak Entoni Fauči je nedavno izjavio da kovid-19 neće nestati sve dok se ne pronađe naučno potvrđena, delotvorna i bezbedna vakcina.

Iako je Fauči izjavio i da će za to biti potrebno oko 18 meseci, Tramp je obećao da će vakcina biti dostupna do kraja godine.

"Lekari mi kažu da nije trebalo to da govorim, ali ja uvek govorim ono što mislim", kazao je Tramp.

Tramp je pritom, podseća Hafington post, koliko prošle nedelje najavio ubrzanje rada na pronalasku vakcine, uz ocenu da je "naciji ona neophodna".

Predsednik SAD je kazao i da su naučnici za više vrsta virusa pokušavali da pronađu vakcinu i nisu u tome uspeli, a onda su ti virusi sami nestajali.

"I nikada se više nisu pojavljivali, zato što i oni, kao i sve drugo, umiru", objasnio je Tramp.

Obama: Trampova bitka sa pandemijom "haotična katastrofa"

Bivši predsednik SAD Barak Obama rekao je da je način na koji se sadašnji predsednik SAD Donald Tramp bori sa pandemijom korona virusa "apsolutna haotična katastrofa".

Obama se do sada držao podalje od čitave situacije, čak i kada je Tramp njega i njegovu vladu krivio za mnoge probleme, uključujući i manjak zaštitne opreme koja je bila potrebna u ratu protiv pandemije u kojoj je život izgubilo skoro 79.000 Amerikanaca, navodi agencija Rojters.

Međutim, prema neimenovanom izvoru, Obama je sazvao članove Alumni asocijacije, 3.000 članova svoje nekadašnje administracije, i pozvao ih da podrže demokratskog predsedničkog kadidata Džona Bajdena , koji će pokušati da smeni Trampa na izborima 3. novembra.

obama

Prvu informaciju o Obaminom pozivu objavile su Jahu njuz, a Rojtersu je potvrđeno iz neimenovanog izvora. Obama je rekao i da su izbori "toliko važni zato što to zašta se borimo nije samo pojedinac ili politička partija".

"Ono protiv čega se borimo jeste ovo što već predugo, protiv sebičnosti, podeljenosti, grupisanja i toga da druge vidimo kao neprijatelje, onoga što postaje sve jači impuls američkog života," rekao je Obama.

On je dodao i da je to sve razlog zbog čega je odgovor na krizu izazvanu pandemijom tako anemičan i traljav.

I najbolje vlade se ne bi izborile sa načinom mišljenja "to nije za mene" i "do đavola svi drugi", naglasio je Obama i dodao da će zbog svega toga posvetiti vreme, koliko god to bude u njegovoj moći, podršci Bajdenu.

Obamin kabinet odbio je da komentariše ovu informaciju, a Bela kuća, s druge strane, saopštila je da je Trampov pristup pandemiji bez presedana i da je "spasao mnoge živote".

"Dok su demokrate organizovale "lov na veštice", predsednik Tramp je prekinuo letove za Kinu. Dok su demokrate podsticale masovno okupljanje, predsednik Tramp je uvodio primenu zaštitne opreme, respiratora i testiranja širom zemlje," rekla je portparol Bele kuće Kejli Mekenani.

Prema poslednjim anketama, predsednička trka između Trampa i Bajdena je veoma tesna, s tim da Bajden vodi u nekoliko država.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

посматрач  10. 05. 2020. | 23:34
Епидемије су тако престајале у прошлости, када се за вакцине није ни знало. А сада имају (вакцине) свој моћни лоби. Него, није се нешто чуло, о евентуалној вези између коришћења ГМО и мутација короне, којих, наводно има - прилично ? А у томе (гмо) САД исто - `предњаче` ?