Kina iznenadila: Izvoz nadmašio projekcije ekonomista

Prema podacima kineske Uprave carina, kineski izvoz je u aprilu zabeležio neočekivani rast od 3,5 procenata međugodišnje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2020.

12:01

Kina iznenadila: Izvoz nadmašio projekcije ekonomista
Foto: Depositphotos, jingaiping

To je prvo povećanje od decembra prošle godine. Ovaj pokazatelj je daleko nadmašio projekcije ekonomista koji su predviđali pad izvoza od 15,7 odsto, kao i u odnosu na pad od 6,6 procenata u martu.

Neki ekonomisti pripisuju skok izvoza zatvaranju fabrika i prekidu proizvodnje u drugim delovima sveta, dok su kineski proizvođači u međuvremenu ponovo pokrenuli proizvodnju nakon dužeg perioda neaktivnosti zbog pandemije virusa kovid 19.

S druge strane, aprilski uvoz Kine je pao za 14,2 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najveći pad od januara 2016. i ispod očekivanja tržišta koja su predviđala pad od 11,2 odsto, prenosi Sputnjik.

Kineski uvoz je u martu registrovao pad od 0,9 procenata, što se pripisuje slaboj domaćoj tražnji i padu cena na robnim berzama.

Analitičari upozoravaju da dvocifreni pad uvoza nagoveštava veće probleme u predstojećem periodu, jer su velike svetske privrede i dalje u pandemiji s rastom broja infekcija i smrtnosti i budući da globalna ekonomija tone u recesiju.

Prema njihovim rečima, kolaps globalne potražnje i sve veći gubici radnih mesta verovatno će umanjiti tražnju za kineskom robom u mesecima koji slede, navodi britanska agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: