Heroina francuskog pokreta otpora umrla u 101. godini 1Foto:AP

Sesil Rol-Tangi, koja je kao učesnica francuskog Pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata pomogla oslobađanje Pariza od Nemaca, preminula je u 101. godini.

Rol-Tangi je umrla juče u svom domu u Montou, a uzrok smrti nije saopšten.

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas odao poštu preminuloj ženi, nazvavši je „borcem za slobodu“.

Ona se Pokretu otpora priključila u 21. godini, rasturajući pozive na pobunu na dan kada su nemačke trupe okupirale Pariz u junu 1940.

Sa mužem Anrijem, koji je takođe bio poznati borac pokreta otpora, otisnula se u opasno i ilegalno delovanje kao oficir za vezu Francuske vojske u zemlji, što je bio zvanični naziv za pokret otpora. Sesil i Anri su morali da kriju svoju vezu da bi očuvali tajnost svog rada i koristili lažne identitete.

Rol-Rangi je kasnije pričala kako je koristila dečja kolica za prenošenje poruka, oružja i eksploziva.

U avgustu 1944, kada je Anri Rol-Tangi bio komandant Pokreta otpora u regionu Pariza, Sesil je s njim radila na uspostavljanju štaba u bunkeru u centru grada.

Oni su 19. avgusta napisali i objavili manifest u kom su pozvali Parižane na ustanak. Grad je oslobođen šest dana kasnije.

Kada je general Šarl de Gol poveo pobedničku paradu duž Šanzelizea 26. avgusta, Rol-Tangi je bila jedina žena na prijemu kojim je de Gol upriličio da bi se zahvalio borcima Pokreta otpora.

Rol-Tangi je kasnije doprinela da se u fokus stavi uloga žena koje su se tokom rata herojski borile za Francusku, a 1984. je dobila legiju časti, najviše francusko odlikovanje.

Anri Rol-Tangi je umro 2002.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari