Region

0

Dodik: Ovo treba da bude vek srpskog ujedinjenja

Autor: KP

Izvor: Beta

Dodik: Ovo treba da bude vek srpskog ujedinjenja

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom, Dodik je u Banjaluci kazao da je to veliki dan za čovečanstvo i civilizaciju koja se u Drugom svetskom ratu izborila da sačuva osnovne vrednosti humanizma, jednakosti i slobode, za koju je srpski narod dao nemerljivu žrtvu, prenela je RTRS navode agencije SRNA.

Dodik je ocenio da su te vrednosti sačuvane zahvaljujući sovjetskom i narodima Jugoslavije, pre svega srpskom, "bez čijih žrtava danas ne bi bilo moguće slaviti slobodu Evrope".

"Činjenica je da su ustanak protiv fašista na prostoru bivše Jugoslavije digli Srbi, na svim mestima gde su živeli, od Hrvatske, Bosne, Srbije. Oni koji su razbili Jugoslaviju danas pokušavaju da pribave sebi antifašistička obeležja, a u suštini su razbili jednu od osnovnih vrednosti fašističke borbe, a to je bila Jugoslavija", naveo je Dodik.

On je rekao da je srpski narod "počišćen sa mnogih mesta" u 20. veku i ponovio da je nad njim u Drugom svetskom ratu "izvršen genocid".

"Ustaški logori od Jasenovca, Paga, Jadovnog do stradanja Srba u Kragujevcu, na sajmištu i mnogim drugim mestima, govore da su Srbi bili meta tog rata i da je trebalo da budu eliminisani", kazao je Dodik.

Dodao je da prema Srbima "ništa bolja nije bila ni politika komunističke Jugoslavije", navodeći da je 1944. godine tadašnji vođa partizana, a kasnije jugoslovenski lider Josip Broz Tito naredio ubijanje "srpskih domaćina".

"Iz 1944. godine imate jedno Titovo naređenje koji je tražio da se po ulasku u Srbiju pobiju svi domaćini i da se pokuša obračun sa velikosrpskom idejom, što govori o tome da su Srbi bili u kontinuitetu izloženi raznim stradanjima", rekao je Dodik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR