Udruženje biciklista: Stavljena meta na bicikliste 1Foto: Ulica za bicikliste (arhiva)

Biciklisti su danas izrazili svoj protest protiv naslova u časopisu SAT plus, izdanje od 16.04.2020. godine, u kome se biciklisti nazivaju „Kamikazama na dva točka“.

Kako je saopštilo Udruženje biciklista, protest je usmeren ka tom časopisu, ali biciklisti skreću pažnju i na odgovornost Uprave saobraćajne policije i Agencije za bezbednost saobraćaja, jer su „medijima dostavljeni podaci o pogibijama biciklista u 2019. godini, koji nisu pravosnažno okončani, ali se analizama sugeriše da su biciklsiti odgovorni za sopstveno stradanje, iako sud i veštačenja mogu utvrditi i suprotno“.

Predstavnici udruženja zahtevali su od načenika Uprave saobraćajne policije i direktorke Agencije za bezbednost saobraćaja da se odrede prema ovakovm pisanju medija, kao i da sa predstavnicima udruženja zakažu sastanak i da se jasno definišu uzroci stradanja biciklista kao i mere koje bi doprinele njihovom smanjenju kao i dalja komunikacija ka medijima po pitanju ove vrlo osetljive teme.

Oni su podsetili da je i dalje u toku pandemija i da javni prevoz još uvek ne funcioniše punim kapacitetom i da Svetska zdravstena organizacija  i Gradski zavod za javno zdravlje izdvajaju pešačenje i vožnju bicikla kao vidove transporta koji su trenutno najpoželjniji, što zbog fizičke distance, to zbog opšteg zdravlja nacije.

„Imajući gore navedeno u vidu, biciklisti pitaju šta su saobraćajna policija, Agencija za bezbednost saobraćaja i  lokalne samouprave učinile da se bicikisti na ulicama osećaju bezbednije i da stvarno budu bezbedniji? Da li su biciklisti dobili više bicikističkih staza? Da li su vozači češće kontrolisani i kažnjavani zbog prekoračenja brzine ili nebezbednog preticanja biciklista? Da li se vodilo računa o tome da li na bicikističkim prelazima vozači biciklistima daju prednost? Da li su na ulicama uvedene tehničke mere usporavanja saobraćaja?“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da, ukoliko ništa od toga nije urađeno, onda odgovornost za nesreće u kojim su stradali biciklisti nosi i sam sistem.

„Tek kada se pristupi sveobuhvatnom rešavanju problema možemo pričati i odgovornosti biciklista i njihovom ponašanju u saobraćaju“, naveli su.

U saopštenju su istakli da je ispred kancelarija SAT Media postavljen „ghost bike“, simbol koji se širom sveta postavlja tamo gde biciklisti ginu u saobraćaju, a cilj je skretanje pažnje na  bezbednost i odnos vozača prema njima, kao i na odgovornost ovog medija za moguće nesreće koje mogu nastati zbog njihovog neodgovornog pisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari