@ Star sport
@ Star sport

Poruka iz „Zemunela“: Stanje igrača vrhunsko, uskoro stiže i psiholog

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.05.20. | 16:03

„U trenažnom procesu će morati da se ide pažljivo i postepeno“, savetuje dr Sead Malićević

Na izmaku prve sedmice rada posle povratka na teren, ohrabrujuće informacije stižu iz Sportskog centra „Zemunelo“. Partizanovi igrači su dobrog opšteg fizičkog stanja, iako su se u klubu plašili kako će izgledati povratak obavezama posle skoro dvomesečnog neplaniranog odsustva.

Crno-beli su pauzirali tačno 50 dana, međutim, na raspolaganje treneru Savu Miloševiću stavili su se „zategnuti“. Bez viška kilograma. S obzirom da su imali najdužu pauzu u profesionanim karijerama, a da su pritom bili osuđeni na boravak u kućnim uslovima, nametnulo se pitanje da li su se, možda, pojedinci "nabacili stomačić".

Izabrane vesti

„Ne, vežbali su i trošili se. To su samosvesni momci, mi smo stalno bili u kontaktu s njima. Trenažni program koji su im davali naši stručnjaci doprineo je takvim rezultatima. Možda neko i ima jedan kilogram više u odnosu na januar, ali to je smešno, taj kilogram može da se dobije i za jedan dan“, pojasnio je dr Sead Malićević, lekar u stručnom štabu Partizana u razgovoru za Mondo.

Prema njegovim rečima, testovi fizičke spremne su pokazali da su Partizanovi fudbaleri dobro podneli pauzu. U fizičkom smislu.

Vrhunsko je stanje igrača. Već smo imali opšte medicinske preglede i testirali se i na prisustvo virusa u organizmu. Videli smo da i pored nenormalno dugačke i u pogrešno doba godine, pauza nije ostavila posledice, a to bi trebalo i da potvrdimo u sledećim danima. U trenažnom procesu će morati da se ide pažljivo i postepeno. Dobra stvar je što šef stručnog štaba Savo Milošević to veoma dobro razume i on želi da rizik bude nula, ne mali, već nula. Samim tim nama veoma pomaže, jer nema imperativa već možemo postepeno, pažljivo i pametno da radimo“.

Uporedno sa dovođenjem igrača u stanje potrebno za takmičarski fudbal – a Milošević je objasnio da je za to potrebno najmanje četiri sedmice – crno-beli vode računa i o psihi fudbalera, s obzirom da su mnoge inostrane studeje nagovestile da bi kod sportista mogla da se javi anksioznost usled skoro dvomesečnog boravka u, za njih neprirodnom, zatvorenom prostoru.

„Mi ćemo verovatno već sledeće nedelje angažovati jednog od najznačajnijih profesora sportske psihologije, uradiće jednu bateriju testova, koja bi trebalo da pokaže da neko nema nešto skriveno. Biće to jako opsežno testiranje na svih 25 igrača, ali i na 18 ljudi koji su uz ekipu“.

Dodatni izazov za ljude iz Partizana biće kako da spreme ekipu za završnicu ove, ujedno i početak naredne sezone, ako se zna da će predstojeća pauza iznositi samo desetak dana. A sve usled potrebe da se rizik od povreda smanji na minimum, pa da treneri imaju sve igrače na raspolaganju.

„Problem rešavamo tako što se dogovaramo na koji način ćemo sprovesti trenažni proces. Mi u Partizanu, na sreću, imamo ozbiljne stručnjake u timu. Imamo trojicu stručnjaka za fizičku sremu i nas nekoliko iz ostalih struka zajedno radimo na programu koju bi trebalo da poštedi celu grupu od preopterećenja i da na taj način smanjujemo rizik od eventualnih povreda“, dopunio je za Mondo dr Sead Malićević.

(FOTO: Star sport)


tagovi

Sead MalićevićFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara